A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Auschwitz Pekingbe költözött

Több mint 70 ezren nézték meg az auschwitzi haláltábort bemutató első pekingi kiállítást. A náci Németország rémtetteit elsősorban képeken megjelenítő tárlat abban a múzeumban kapott helyet, ahol a Kína által megszenvedett japán agresszió és megszállás évtizedeit mutatják be.

39658

A tárlók és vitrinek, a fali képek a borzalmat sugározták, amely Európában, vagy Észak-Amerikában közismert történelmi tény. A Harmadik Birodalom emberiség elleni bűntetteiről, a népirtásról azonban Ázsiában, és benne Kínában jóval kevesebbet tudnak. Még ha az iskolázott, olvasott, filmeket látott emberek tájékozottabbak is, az átlag kínai csak felületes ismeretekkel rendelkezik, vagy nem tud semmit a vészkorszakról.

A lengyelországi Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum és a Sanghaji Zsidó Menekültek Múzeumának közös kiállítása bemutatta a legnagyobb náci koncentrációs tábort, ahol 1942 és 1945 között legalább 1,1 millió rabot öltek meg, kilencven százalékban zsidókat. A tárlat, amely egy hónap után a napokban zárult, arról is képet adott, hogyan menekített meg a kelet-kínai Sanghaj csaknem 30 ezer Európából érkezett zsidó menekültet. Emléket állítottak Ho Feng-san kínai diplomatának is, aki Bécsben 1938 és 1940 között zsidók ezreit látta el kínai beutazási engedéllyel.

A kínai látogatókat sokkolta a látvány és a tudat, hogy a nácik nőket és gyerekeket küldtek a gázkamrákba - nyilatkozta a kiállítás helyettes kurátora. Úgy tudja, Auschwitzot tavaly körülbelül hétezer kínai kereste fel. 2012 áprilisában lengyelországi látogatását egy nappal meghosszabbítva az akkori miniszterelnök, Ven Csia-pao is ott járt, és a látottakat a történelem felejthetetlen, sötét fejezetének emlékeiként említette.

Kínában nem ez volt első holokauszttal kapcsolatos kiállítás, az egykori sanghaji zsinagógában rendszeresen vannak vándorkiállítások és egy amerikai Illinois állami civilszervezet idén Nankingba és Sanghajba is elvitte egy család 300 emléktárgyból, levelezőlapokból, eredeti feljegyzésekből álló gyűjteményét.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább