„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Újjáéledt a híres sztálingrádi szökőkút

Másolatában újjáéledt az egykori sztálingrádi szökőkút szoborcsoportja, amelynek fotója 1942 augusztusában bejárta a világot a várost szinte teljesen elpusztító német bombázás után.

39504

71 évvel ezelőtt a Luftwaffe gyújtóbombákkal szinte a földdel tette egyenlővé a Volga parti várost, amely ma a Volgográd nevet viseli. 40 ezer ember halt meg a támadás során, több mint 50 ezren megsérültek. A krokodilt körbetáncoló gyerekeket ábrázoló szoborcsoport a csodával határos módon szinte teljesen megmaradt, hirdetve az életben maradtak reményét.

A híres fotót, amely 1942-ben bejárta a világot, a TASZSZ szovjet hírügynökség haditudósítója, Emmanuil Jevzerihin készítette a bombázás után. A háttérben még égett a vasútállomás épülete. Egy év múlva, 1943 augusztusában Robert Capa, magyar származású amerikai fotóművész is megörökítette a híres szökőkutat.

Az eredeti szökőkutat 1939-ben állították fel az akkori Sztálingrádban. A körtáncot járó gyerekeket ábrázoló szoborcsoportot Romuald Jodko szovjet szobrász készítette még 1930-ban. A nevezetességet a háború után felújították, de később eltávolították a helyéről, a vasútállomás előtti térről azzal az indokkal, hogy nem képvisel művészeti értéket.

A második világháborúban sokat szenvedett orosz nagyváros - ott vívták a történelem egyik legvéresebb ütközetét, a 1942-43-as sztálingrádi csata közel 2 millió halottat követelt - egyik jelképének számító emléket Alekszandr Zakdosztanov, az Éjszakai farkasok nevű híres orosz motoros klub vezetője, népszerű nevén "a sebész" élesztette újjá. A szoborcsoporttal díszített szökőkút pontos mását ismét a vasútállomás előtt állították fel az 1942-es bombázás áldozatainak emléknapján. A nevezetességet Vlagyimir Putyin avatta fel a motoros klub vezetőjével együtt. Az orosz államfő köztudottan jó kapcsolatot ápol az Éjszakai farkasokkal és maga is kedveli a nagy motorokat.

A klub Volgográdba kétnapos motoros találkozót is szervezett, ahova több mint 100 ezer embert várnak Oroszországból és Ukrajnából, valamint Fehéroroszországból. A rendezvénnyel a hazafias érzelmű motorosok a szovjet hadsereg által kivívott, győztes sztálingrádi csatára emlékeznek.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább