A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eladják Hitler "elveszett" gyűrűjét

Elárverezik Adolf Hitler ezüstgyűrűjét a jövő héten az Egyesült Államokban, az árverést szervező aukciósház 100 ezer dollárt (23 millió forint) remél érte.

39595

A horogkereszteket ábrázoló, rubinnal ékes, hajdan aranybevonatú hatalmas gyűrűt Karl Berthold aranyműves ajándékozta a náci vezérnek, akinek uralma alatt karriert csinált. A történelmi relikviákra szakosodott Alexander Historical Auctions árverezőház közleménye szerint a náci vezér "elveszett" gyűrűjéről van szó, amelyet egy amerikai katona vitt magával a háború végén az Egyesült Államokba.

Az ékszer az évtizedek folyamán állítólag többször is gazdát cserélt, a legutóbbi tulajdonosa két éve meghalt, s unokái akarnak megválni a történelmi tárgytól. Az aukciósház szerint az utolsó tulajdonosnak egyszer 400 ezer dollárt kínáltak a hivalkodó náci ékszerért, de ő elutasította az ajánlatot. Az örökösök ugyancsak áruba bocsátják egy másik náci vezető, Hermann Göring smaragddal ékes arany gallértűjét is, amelyen szarvasagancs ölel körbe egy horogkeresztet.

Bill Panagopulos becsüs szerint a nácik által zsákmányolt tárgyak és a második világháborús emlékek a legkeresettebb tételek a történelmi relikviák árverésein. A szeptember 10-11-i Chesapeake City-i árverésen kalapács alá kerül sok egyéb mellett a Time magazin 1940. április 1-jei, Göringet ábrázoló címlapja is.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább