A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Auschwitzi őröket keresnek a német hatóságok

Több mint 40 egykori auschwitzi lágerőr aktáját fogja hamarosan átadni az igazságszolgáltatási szerveknek a náci korszak bűneit vizsgáló központ Németországban - írta kedden a Die Tageszeitung.

39531

Mint Kurt Schrimm, a nemzetiszocialista bűncselekmények felderítésével foglalkozó tartományi igazságügyi szervek központjának (ZSLANV) vezetője a berlini lapnak elmondta, a náci megsemmisítő tábor egykori őreinek többsége 1920 és 1925 között született. Lakóhelyük különböző tartományokban található, beleértve az egykori NDK területét is. A névsorban eredetileg ötvenen szerepeltek, ám időközben több egykori lágerőr meghalt.

A ZSLANV-t 1958-ban hozták létre az akkori NSZK-ban. A testület mintegy 7000 ügyben folytatott vizsgálatot, ám vádemelési jogköre nincsen. Annyit tehet, hogy bűncselekmény megalapozottnak tűnő gyanúja esetén a gyanúsított aktáját átadja az illetékes ügyészségnek, amely azután eldönti, hogy tovább folytatja vagy sem a vizsgálatot.

Hatvan év alatt a német igazságszolgáltatás nem üldözte az egykori lágerőröket, arra hivatkozva, hogy ahhoz bizonyítékra volna szükség, amely alátámasztaná az illetők részvételét bűncselekmények elkövetésében.

2011-ben azonban egy müncheni bíróság 5 év börtönre ítélte John Demjanjukot, bűnrészesnek találva az idős férfit 27 ezer zsidónak a sobibóri koncentrációs táborban elkövetett meggyilkolásáért. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy Demjanjuk őrként dolgozott a lágerben, s ebből a munkakörből szükségszerűen következett, hogy köze volt foglyok halálához.

A müncheni ítélet megnyitotta az utat a náci koncentrációs táborok még életben lévő őreinek felelősségre vonása előtt. A náci főbűnösök nürnbergi pere (1945/46) óta 106 ezer német katona, illetve náci ellen emeltek vádat háborús bűncselekmény gyanúja alapján. Közülük 13 ezren álltak bíróság elé, s végül alig hétezret ítéltek el - tűnik ki a ZSLANV adataiból.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább