„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ezt szívta Hermann Göring

Árverésre kerültek Hermann Göringnek, a náci Németország második emberének szivarjai, amelyekért 1300 fontot (458 ezer forintos összeget) adott a győztes licitáló.

39489cigi

 

A szivarok kifejezetten a Luftwaffe parancsnoka számára készültek, és a második világháború végén Göring házának pincéjéből vitték el őket. Az eladó az egyik rokonától örökölte a "relikviát", amelyen egy lincolni árverésen adott túl - írta a BBC internetes hírszolgálata.

John Leatt, a Golding Young and Mawer aukciós ház részéről elmondta, hogy a szivarok érintetlenül vészelték át az elmúlt évtizedeket. A vevő egy tengerentúli licitáló volt, aki online tette meg a győztes ajánlatot. A szivarok értékét előzetesen 800-1200 font közötti összegre taksálták.

A szivarosdobozon a Sondernfertigung Reichsmarschall Hermann Göring, vagyis a Készült Hermann Göring birodalmi marsall számára felirat olvasható, de szerepelnek rajta a politikus-katona kezdőbetűi, valamint a gyártó neve, a Gildemann is.

Göringet a nürnbergi per egyik vádlottjaként bűnösnek találták háborús bűncselekményekért, halálra ítélték, de sikerült kijátszania a hóhért: ciánt vett be, így 1946. október 15-én önkezével vetett véget életének.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább