„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hajsza az auschwitzi női őrök után

Hat idős nőt állíthatnak bíróság elé Németországban, amiért a holokauszt idején őrként teljesítettek szolgálatot az auschwitzi koncentrációs táborban.

 

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság (ZSt) szerint a hat nő – akik közül a legfiatalabb is 87 éves – Auschwitz mellett Birkenauban is szolgálatot teljesített. (Az eredeti koncentrációs tábor az Auschwitz I. volt, itt volt az adminisztratív központ, ahol 70 ezer embert gyilkoltak meg; a birkenau-i Auschwitz II-t szokás egyszerűen „Auschwitz”-nak nevezni, itt 1,1 millió zsidót, valamint 75 ezer lengyelt és mintegy 19 ezer romát öltek meg, de ezeken kívül több más tábor is kapcsolódott a komplexumhoz.)

A koncentrációs táborban őrként szolgáló nők nem sok jóra számíthatnak: eddig legalább egy gyilkosságban való részvételt kellett rájuk bizonyítani, de most már nincs szükség erre. A tavaly márciusban elhunyt sobibóri őr, John (Ivan) Demjanjuk – aki a 2011-ben hozott ítélet szerint bűnsegédként vett részt 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában – perében ugyanis a müncheni tartományi bíróság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a konkrét gyilkosságokban való részvétel bizonyítása, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a náci haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokat.

A Stuttgart mellett, Ludwigsburgban immáron ötvennégy éve működő náci háborús bűnösök után kutató német központ birtokában vannak azok a listák, amelyek az auscwitzi és a majdaneki haláltáborokból maradtak fenn, s amelyek 80, még élő náci háborús bűnös nevét tartalmazzák. A központnak nincsenek információi arról, hogy a női őrök kivégeztek volna foglyokat, csupán annyit lehet tudni róluk, hogy kegyetlenkedtek velük és háborús bűnök miatt elítélték őket. A központ eddig egy gyanúsítottat nevezett meg, a májusban letartóztatott, a Simon Wiesenthal Központ által kiadott legkeresettebb náci háborús bűnösök listáján is szereplő Hans Lipschist.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább