A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Különösen ritka Schindler-levél kerül kalapács alá

Oskar Schindler német gyáros történelmi jelentőségű levele is része azoknak a dokumentumoknak, amelyeket az Egyesült Államokban bocsátott online árverésre egy New Hampshire-i aukciósház.

39407

A Schindler által aláírt egyoldalas levelet a gyáros krakkói zománcgyárából keltezték, ahol a holokauszt idején Schindler több mint ezer zsidót foglalkoztatott a közeli Plaszów-gettóból. A németül írt, 1944. augusztus 22-én keltezett levelet a gyárban foglalkoztatott Adam Dziezic érdekében fogalmazta meg, azzal bízván meg őt, hogy hadifelszereléseket pakoljon ki és szereljen össze, és akit (a Csehország területén lévő) Szudéta-vidékre küldtek - közölte szerdán Bobby Livingston, a PR Auction árverési ház alelnöke.

Schindler 1944 nyarán értesült arról, hogy a nácik azt tervezik, bezárják a háborús erőfeszítésekhez szükségtelen gyárakat. Megvesztegetéssel és jó személyes kapcsolatai révén engedélyt kapott arra, hogy fegyvert gyártson, és krakkói gyárát és annak munkásait áttelepítse Brünnlitzbe. "Ez az első általam látott olyan dokumentum, amely megerősíti a költözés tényét, és nagyon fontos, mert úgy vélem, hogy Schindlernek sokkal több időbe került, hogy egy ilyen engedélyt megszerezzen" - hangoztatta David Crowe holokauszt történész, Schindler életrajzírója közleményében.

"Ami még ennél is fontosabb, hogy ha Oskar nem kapta volna meg ezt az engedélyt, nem született volna meg Scindler-listája" - magyarázta Crowe. Schidler több mint ezer zsidó munkás életét mentette meg a holokauszt során azzal, hogy zománc- és lőszergyáraiban dolgoztatta őket Lengyelország, majd a mai Csehország területén. A költözéskor készült az a kilenc vagy tíz lista a krakkói gyárában dolgozó zsidó munkásokról, akiket Schindler magával vitt brünnlitzi új gyárába.

Erről szólt Thomas Keneally ausztrál író Schindler bárkája című műve, amely Steven Spielberg Schindler listája című Oscar-díjas filmjének alapjául szolgált. Az árverésre kerülő dokumentumok között van az az orvosi jelentés is, amely hangsúlyozza Adam Dziezic fontosságát Schindler számára, továbbá a krakkói gyár új épületének tervei. Az új épület mögötti lakónegyedben éltek a gyárban dolgozó zsidók, ez biztonságos menedéket nyújtott számukra, nem kerültek vissza a plaszówi koncentrációs táborba.

"A dokumentumok különösen ritkák, és olyan jelentőségűek, amilyenekhez még soha nem jutottunk hozzá" - hangoztatta az aukciósház alelnöke. Az online aukció augusztus 14-éig tart, az első ajánlatok után már 21 ezer (4,8 millió forint) dollárnál tart az árverés.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább