„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Viták között emlékezett Nagaszaki az atomtámadásra

A Nagaszakit ért atomtámadás 68. évfordulóján a japán város polgármestere bírálta pénteken a tokiói kormányt a nemzetközi nukleáris leszerelés ügyében mutatott tétlensége miatt.

Taue Tomihisza polgármester amiatt bírálta a kormányt, hogy a szigetország áprilisban nem csatlakozott ahhoz az ENSZ-nyilatkozathoz, amelyben 74 aláíró állam leszögezte, hogy az atomfegyverek bevetése "semmilyen körülmények között" nem elfogadható. A nagaszaki polgármester szerint Tokió ezzel cserbenhagyta a nemzetközi közösséget.

A városvezető elmondta, hogy a megállapodást csaknem nyolcvan ország aláírta, de a világ egyetlen atomtámadást elszenvedett államaként Japán erre nem volt hajlandó. A 68 évvel ezelőtti robbanások epicentruma közelében lévő "békeparkban" elmondott beszédében felszólította a japán kormányt, hogy térjen vissza az atommentesség alapelveihez.

Taue amiatt is kifejezte aggodalmát, hogy Abe Sindzó japán kormányfő az atomsorompó-egyezményből kimaradó Indiával folytat tárgyalásokat a nukleáris együttműködésről. Véleménye szerint ez hatástalanná teszi az atomfegyverek elterjedését tiltó nemzetközi szerződést. Mintegy hatezer ember vett részt a pénteki megemlékezésen Nagaszakiban, köztük John Roos amerikai nagykövet.

A második világháború végéhez közeledve az amerikai légierő 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát a japán Hirosima városára. A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. A második amerikai atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. Az áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet, szakértők a két bombatámadás halottainak számát 210 ezerre teszik.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább