„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fotókon a gesztikulálva gyakorló félőrült Hitler

Saját beszédét hallgatva gyakorolta heves gesztikulálásait Adolf Hitler, aki fotósát kérte meg arra, hogy örökítse meg ezeket a pillanatokat. Bár Hitler meg akarta semmisíteni a képeket, a művész fityiszt mutatott neki.

hitler

A képek Hitler fotósa, Heinrich Hoffmann memoárjában jelentek meg, holott a Führer kifejezetten kérte a művésztől, hogy semmisítse meg őket. A felvételeken Hitler gesztusait gyakorolja, miközben felvételről hallgatja egyik beszédét.

ho11

Hoffmann nem tett eleget főnöke kérésének, így a fotók fennmaradtak és különböző archívumokban bukkantak fel.

ho21

A képek nem sokkal Hitler szabadulása után, 1925-ben készültek a náci pártvezér kérésére.

ho3

A fotókon a Führer hevesen gesztikulál, s az általa elképzelt közönség felé mutat.

ho4

A fotók sokáig Hoffmann stúdiójában lapultak, majd a háború végéhez közel – amikor a fotóst letartóztatták – eltűntek és az évek során több anyagban is előkerültek. Hoffman 1955-ben publikálta őket A barátom volt Hitler című életrajzi munkájában.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább