„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gránát Székesfehérváron: katonák is segítettek a kiürítésben

Óvodások kismotorjai helyett rendőrautó parkol a székesfehérvári Mancz János óvoda udvarán, a megkezdett földmunkákat pedig nem szakmunkások, hanem honvédségi tűzszerészek felügyelik. Rendőrök és katonák párban járják a tízezer embert érintő kiürítési területet. Helyszíni tudósításunk.

granat1

Mint arról már korábban beszámoltunk, július 17-én érkezett a bejelentés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére, hogy a fehérvári Mancz János óvoda udvarán földmunkák közben robbanótest került elő. Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje kérdésünkre elmondta, hogy a tűzszerész szakemberek a tegnapi nap folyamán megvizsgálták a félig még a földbe fúródott szerkezetet, és megállapították, hogy minden valószínűség szerint száz kilogramm feletti betonromboló gránátról lehet szó. Ma reggel fél kilenckor a hatóságok elkezdték a 400 méteres sugarú körben kijelölt terület lezárását és kiürítését, ami tízezer embert érint. A kiürítésben az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred száz katonája is segédkezik – ők a rendőrökkel párban járják a házakat és épületeket.

„Minden híreszteléssel ellentétben a robbanótest további sorsa bizonytalan – azaz még nem tudni pontosan, hogy amennyiben a gránát gyújtószerkezete aktív, hol és mikor semmisítjük azt majd meg” – mondta Várkonyi Melinda főhadnagy.

granat2

Honlapunk érdeklődésére Horváth Csaba őrnagy, vezető tűzszerész – aki éppen egy repeszdarabot is talált a gránát közelében – azt nyilatkozta: mindenképpen második világháborús, kilőtt tüzérségi eszközről lehet szó.

„Valószínűleg szovjet, 203 milliméteres romboló- vagy repesz-romboló gránátról, de ezt még nem tudjuk pontosan megmondani. Nagyon gyakori az ilyen típusú szerkezet Székesfehérváron és környékén, persze ekkora méretben nagyon ritka. Az ilyen gránátokat elsősorban megerősített óvóhelyek rombolására találták ki. A gyújtószerkezet is késleltetéssel működik, tehát a szerkezet először keresztülhalad az óvóhely falán és csak azután robban fel. Miután a területet kiürítették és lezárták, a tűzszerészeink beazonosítják az eszközt és megvizsgálják, hogy a gyújtószerkezet milyen állapotban van. Ha éles, akkor kiszerelik a szerkezetet” – közölte az őrnagy.

Horváth Csaba azt is elmondta: egy ilyen gránát esetleges robbanás esetén nagyon komoly anyagi kárt okozna az épületekben, jelentősen meggyengítené azok szerkezetét. A gránáttestből keletkező repeszek pedig 400 méteres sugarú körben akár halálos sérüléseket is okozhatnának – ezért van szükség a terület teljes kiürítésére.

A környéken jelenleg még zajlik a kiürítés. A robbanótestet megtekintette dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

granat3

A késő délelőtti órákban megérkezett a helyszínre a hatástalanítást végző tűzszerészjárőr parancsnoka, Ember István százados, és a katonák megkezdték az előkészületeket a gránát kiásásához. Persze az érdemi munka még nem zajlik, hiszen legfrissebb rendőrségi információink szerint a lezárásra kijelölt terület nyolc zónájából eddig ötöt tudtak kiüríteni. A helyszínen tartózkodik Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka is, aki újságírói kérdésre elmagyarázta többek között, hogy a második világháborúban azért kellett egy-egy célterületre több robbanótestet kilőni, mert ezek még nem rendelkeztek a mai modern célkövető eszközökkel, és ezért rejtőzhet még mindig rengeteg robbanótest az ország területén.

„Nem tudni pontosan, mi lehetett a mai óvoda helyén akkoriban. Akár egy vezetési pont, akár más stratégiai objektum” – mondta az ezredes.

granat4

A ritkaságnak számító gránáttal kapcsolatosan egyébként hatalmas a médiaérdeklődés, ráadásul többen egészen szakmai részletekbe menő eszmecserét folytattak a tűzszerészekkel, illetve az ezredparancsnokkal. Kiderült mellesleg az is, hogy az óvoda udvarára tervezett gázvezeték lefektetésekor végzett földmunkák során bizony óriási szerencséje volt a szakembereknek, mert ha a nyomvonal véletlenül úgy harminc centiméterrel a jelenlegitől jobbra haladt volna… de inkább ne is folytassuk ezt a mondatot. A tűzszerészek többször is hangsúlyozták: aki bárhol, bármilyen robbanótestre hasonlító, gyanús tárgyat talál, az ne nyúljon hozzá, ne mozgassa, hanem azonnal értesítse az ezred ügyeletét.

Délután a második világháborús bombát elszállították a tűzszerészek. A helyszín biztosítása továbbra is folyamatos, miközben 15 órától megkezdődik a kitelepítésben érintett több mint tízezer lakó visszaengedése – közölte a székesfehérvári járási védelmi bizottság csütörtök kora délután. Közleményük szerint megkezdték a kijelölt három befogadóhelyről az ott tartózkodók visszaszállítását, így a területen mentőautók is közlekednek.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs tisztje korábban azt közölte, hogy a tűzszerészek kiszerelték a 203 milliméteres szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezetét, és úgy döntöttek, hogy a detonátort a helyszínen semmisítik meg. Várkonyi Melinda elmondta, hogy a megsemmisítés csak kisebb hanghatással járt. Hozzátette: az óvodaudvar műszeres átvizsgálása megtörtént, a robbanótest mellett négy gyalogsági lőszert és üres hüvelyeket találtak. Más nagy robbanótest nem került elő.

Fotó: a szerző felvételei

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább