„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A britek étrendje olyan egészségtelen, mint a háború alatt

A rossz táplálkozási szokások nyomán az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a skorbut vagy az angolkór. A dietetikus szerint az emberek többségének táplálkozási szokásai olyanok, mint 100 évvel ezelőtt, a különbség csak az, hogy most az emberek szabad választása okozza ezt, nem a körülmények alakítják így.

39167

Az orvosok szerint a gyorséttermi és mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek okozzák a betegségek kialakulását. Mark Temple, a British Medical Association közegészségügyi bizottságának vezetője szerint az élelmiszerszabványok az Egyesült Királyságban ma rosszabbak, mint korábban a háború alatti jegyrendszer idején voltak - idézi a szakember véleményét a The Daily Telegraph című brit lap.

Mark Temple tragédiának nevezte, hogy a 21. században a gyerekek étrendje olyan egészségtelen, mint a háború alatt, s kiemelte, az elhízás is komoly problémát jelent. A régi háborús betegségekre a walesi völgyek ipari területein figyeltek fel. A dél-walesi Rhondda-völgyben dolgozó Sioned Quirke dietetikus szerint a gyorséttermi láncok egyre emelkedő látogatottsága nyomán drasztikusan nőtt a betegségek száma, amely napjainkra a korai 20. századi szintre emelkedett.

A dietetikus szerint az emberek többségének táplálkozási szokásai olyanok, mint 100 évvel ezelőtt, a különbség csak az, hogy most az emberek szabad választása okozza ezt, nem a körülmények alakítják így. Az emberek általában azt hozzák fel mentségül a rossz étkezési szokásokra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket nem tudják megfizetni. A háborús jegyrendszert 1940 januárjában vezették be, akkor az egy hétre jutó fejadag egy friss tojás, 10 deka margarin és szalonna, öt deka vaj és tea, három deka sajt és 22 deka cukor volt.

A nehéz időkre jellemző angolkórt a kalcium és a D-vitamin hiánya okozza. Ettől a csontok megpuhulnak, elvesztik rugalmasságukat, ami deformitáshoz vezet. A skorbut a C-vitamin hiányának következtében alakul ki: mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagéntermeléséhez, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, fogínyvérzést okoz. Később egyéb vérzések és gyulladások is kialakulnak, ezeket sokszor ínysorvadás és vérszegénység kíséri.

A skorbut és az angolkór terjedése egybeesik a szigetországra jellemző "járványos" elhízással is: az Egyesült Királyságban az elmúlt 25 évben megháromszorozódott az elhízottak száma, 2011-es adatok szerint a felnőtt lakosság 24,8 százaléka, a gyerekek között pedig 16,3 százalék túlsúlyos.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább