„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

10 tény Leni Riefenstahlról

39056

1. Az elsősorban Adolf Hitler kedvenc rendezőjeként ismertté vált, 2003-ban 101 éves korában elhunyt Leni Riefenstahlt sokan a 20. század egyik legtehetségesebb dokumentumfilmeseként tartják számon.

2. Hitler 1932-ben a Balti-tengerhez hívta üdülni Riefenstahlt, akinek ígéretet tett, hogy a nácik hatalomra kerülése esetén propagandafilmek készítésére kap majd megbízásokat.

3. A rendezőnő 1934-es nürnbergi náci pártkongresszusról készített Az akarat diadala című filmje számos kritikus szerint a filmművészet egyik csúcsteljesítménye.

4. George Lucas a klasszikus Csillagok háborúja-sorozat első részének zárójelenetéhez Az akarat diadalából merített ihletet.

5. A rendezőnő 1936-os berlini játékokról készített Olimpia című munkájában számos technikai újítást alkalmazott, többek között a lassított felvételt, vagy a futók mozgását síneken követő kamerát.

6. A rendezőnő Mélyföld című filmjéhez egy koncentrációs táborból kapott "kölcsön" roma származású statisztákat, akiket nem fizettek ki, és sokan közülük nem élték túl a holokausztot.

7. Bár Riefenstahlt a második világháború után amerikai és francia hatóságok három éven át előzetes letartóztatásban tartották, és többször idézték bíróság elé, végül nem találták bűnösnek.

8. Az életének utolsó szakaszában víz alatti fotózással foglalkozó Riefenstahl 71 éves korában tanult meg búvárkodni.

9. Riefenstahl 100. születésnapjára készítette el utolsó, Víz alatti impressziók című dokumentumfilmjét.

10. A rendezőnő rajongói közé tartozott Michael Jackson, Andy Warhol és Madonna is.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább