„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

2. világháborús bombázót emeltek ki a La Manche csatornából

A második világháború idején lelőtt német bombázót emeltek ki a La Manche csatornából a bit királyi légierő múzeumának szakemberei, akik azt feltételezik, hogy a német légierő Dornier Do 17 típusú repülőgépei közül ez maradt meg a legépebb állapotban.

2vhs bombazo la manche

A repülőgép, amelyet a "Luftwaffe repülő ceruzájának" becéztek a légi jármű keskeny géptörzse miatt, a délkelet-angliai Kent grófság partjainál zuhant le az 1940-41-ben vívott angliai légicsatában. A rozsdás és sérült bombázót kábelek segítségével emelték ki a csatorna mélyéről, és a szakemberek azt feltételezik, hogy a német légierő Dornier Do 17 típusú bombázói közül ez maradt meg a legépebb állapotban.

"Kiemeltük, most már az uszályon fekszik, a gép egyben maradt meg" - közölte Ajay Srivastava, a múzeum szóvivője, hozzátéve, hogy a bombázót kedden fogják kikötőbe vontatni. A repülőgép néhány darabja ugyan leesett, amikor kiemelték a vízből, ám az illetékesek tájékoztatása szerint búvárokkal felszínre hozatják azokat.

A múzeum szakemberei hetek óta próbálkoztak a repülőgép kiemelésével, de az erős szelek és a hullámok akadályozták a munkálatokat. A repülőgépet 2008-ban találták meg búvárok 15 méterrel a vízszint alatt. A múzeum szakemberei azt tervezik, hogy konzerválják a gépet és kiállítják a brit légierő egyik Hawker Hurricane típusú harci gépe mellett, amely szintén ebben a csatában zuhant le.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább