„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Titkos dokumentumokat tettek közzé Sztálinról

Hatvan évvel Sztálin halála után az orosz szövetségi levéltár az interneten százezer dokumentumot hozott nyilvánosságra az egykori szovjet diktátor személyes archívumából és az egykori kommunista párt archívumából.

Andrej Artyizov, a levéltár igazgatója kedden Moszkvában közölte: az eddig titkosan kezelt, az utóbbi öt évben digitalizált dokumentumok közzétételével segíteni kívánják, hogy az emberek megértsék az ország történelmének sztálini - megfogalmazása szerint - "bonyolult" szakaszát.

Artyizov annak a nézetnek adott hangot, hogy a sztálini időszak nincs megfelelően feldolgozva. Ennek kapcsán arról a "mérlegről" beszélt, ami Sztálin nevéhez köthető, és arról az "árról", amit az embereknek kellett fizetniük ezért.

Orosz történészek évek óta sérelmezték, hogy sok dokumentumot mindeddig titkosan kezeltek, és nem hoztak nyilvánosságra. A levéltár igazgatója hangoztatta: reméli, hogy az új ismeretek a tankönyvekbe is bekerülnek.

A sztálini dokumentumok nyilvánosságra hozataláról tudósító dpa német hírügynökség ugyanakkor emberi jogi aktivistákat idézett, akik sérelmezték, hogy az egykori sztálini táborok, a Gulag, valamint az egyházi személyek, más ártatlan emberek bebörtönzése egyáltalán nem téma a nyilvános vitákban.

Az utóbbi időben végzett felmérések szerint egyre több orosz ismét pozitívan értékeli Sztálint, azt hangoztatva, hogy "hatékony vezető" volt. Több politikus pedig támogatja, hogy Volgográd városa kapja vissza a Sztálingrád nevet.

A pravda.ru közlése szerint most 100 ezer dokumentumot, 390 ezer oldalnyi anyagot hoztak nyilvánosságra. Hamarosan ugyancsak elektronikus formában közzéteszik a szovjet történelem több más fontos alakjához - köztük Hruscsovhoz, Brezsnyevhez és Molotovhoz - köthető dokumentumokat.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább