„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Náci jelentés: "Nincs több zsidónegyed"

A lázadás hetvenedik évfordulója alkalmából Lengyelországban közzétették a varsói gettófelkelés leveréséről szóló náci katonai jelentést, benne 31 dokumentummal és 53 fotóval. "Nincs több zsidónegyed" - olvasható Jürgen Stroop tábornok által jegyzett eredeti beszámolóban.

38698

A jelentés bemutatja, hogy miként semmisítették meg a németek 1943 áprilisában és májusában a gettót - fogalmazott Rafal Leskiewicz, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) munkatársa, hozzátéve, hogy a Varsóban nincs több zsidó negyed című dokumentum megvilágítja a megsemmisítés teljes folyamatát és a nácik által elkövetett háborús bűnöket.

Az összefoglaló 1943 májusi keltezésű és Heinrich Himmler SS-parancsnoknak címezték. A gyűjtemény összesen 31 különálló jelentést, valamint 53 fotót foglal magában, ezek április 20. és május 16. között készültek. A felkelés április 19-én tört ki, május 16-ra verték le, az életben maradt zsidókat a nácik a treblinkai koncentrációs táborba hurcolták. A fényképek a német csapatok előrenyomulását ábrázolják, de megtalálható közöttük az a híres felvétel is, amelyen egy fiú látható magasba tartott kezekkel, és amely világszerte a varsói gettóba szorult zsidók szenvedéseinek jelképévé vált.

varsoif3

A szerdán bemutatott jelentésből még egy példány létezik, a másik Adolf Hitlernek készült és az Egyesült Államokban őrzik. Az amerikai csapatok által a háború után megtalált jelentést bizonyítékként használták fel a nürnbergi perekben. Jürgen Stroopot, a varsói gettóért felelős parancsnokot 1945-ben elfogták az amerikaiak, majd átadták a lengyel hatóságoknak. 1951-ben halálra ítélték, egy évvel később az általa elrendelt szörnyűségek helyszínén felakasztották.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább