„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lefizették a britek Francóékat

Több millió fontot fizetett a brit kormány spanyol katonai és politikai vezetőknek azért, hogy Madrid semleges maradjon a második világháborúban – derült ki titkosítás alól feloldott hírszerzési dokumentumokból.

38896

London mintegy tízmillió fontot adott egy Juan March nevű kettősügynöknek, akinek az volt a feladata, hogy a pénzt elossza a kulcspozícióban levő spanyol tisztviselőknek – köztük Francisco Franco testvérének, Nicolás Francónak; neki kellett meggyőznie a kormányfőt, hogy Spanyolország maradjon ki a háborúból.

Hitler 1940 októberében meglátogatta Francót (ahol a találkozásról készített képeket később retusálták), mivel a Führer azt remélte, hogy a spanyol diktátort is be tudja vonni a háborúba. Franco és Spanyolország azonban semleges maradt, így Hitler kiábrándult a szerinte gyáva vezetőből.

A pénz ellenére a hírszerzők éltek a gyanúperrel, hogy Franco a spanyol tisztviselők útján katonai titkokat osztott meg a náci Németországgal. A terv ráadásul majdnem zátonyra futott, mikor az amerikaiak befagyasztották az egyik New York-i svájci bankban őrzött pénz egy részét - számolt be a The Daily Telegraph brit napilap.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább