„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

70 évet várt a kitüntetésre, 90 percig szoríthatta

70 évet várt kitüntetésére a brit Királyi Haditengerészet egyik veteránja, de nem sokáig örülhetett neki: az Arctic Star kézhezvétele után másfél óra múlva elhunyt.

70 evet vart 90 percig

A 89 éves Herbert Jacobs egyike volt azon több ezer veteránnak, akik Churchill szavai szerint a „világ legveszélyesebb útvonalát” tették meg az Arctic Convoys tagjaként a második világháború éveiben. A konvojok az Északi-tengeren haladtak, célállomásuk Murmanszk, illetve Arhangelszk volt. A hajókaravánoknak – összesen 78 tette meg az utat 1941 augusztusa és 1945 májusa között – az út során veszélyes közelségben kellett elhaladniuk Norvégia németek által megszállt partjai mellett.

Miután a náci Németország 1941. június 22-én megtámadta a Szovjetuniót, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elkezdett hadi- és egyéb felszereléseket szállítani Moszkvának. Ebben vállaltak szerepet a konvojok, amelyek tengeralattjárók és jéghegyek között manőverezve tették meg az életveszélyes utakat; a misszió során 85 kereskedelmi hajó és 16 hadihajó veszett oda.

A már haldokló idős férfi nevében fia, Mike kereste meg az illetékes hatóságokat, hogy apja még életében, két héttel a hivatalos ceremónia előtt hozzájusson az első ízben kiosztandó Arctic Star medálhoz. A konvojok hősei érdemeinek elismerését a veteránok évtizedek óta sürgették a mindenkori brit kormánynál, de a David Cameron vezette kabinet csak most szánta el magát a lépésre.

Jacobs – aki 15 éves korában, 1939-ben csatlakozott a brit Királyi Haditengerészethez és két évig szolgált a HMS Sheffielden – még egy ideig a kezében tarthatta a bronzból készült, hatágú csillagot, másfél órával később azonban távozott az élők sorából. 

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább