„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Képeken az el-Alameinbe 25 év elteltével visszatérő Montgomery

Negyedszázaddal a második világháború egyik sorsdöntő csatájának bizonyuló el-alameini ütközet után, nyolcvanéves korában tért vissza egykori sikerei helyszínére Bernard Law Montgomery tábornok, aki egy fáradt, de büszke férfi benyomását kelti a róla készült, árverésre bocsátott ritka képeken.

38869

A Monty becenévre hallgató angol marsall 1967-ben tért vissza az egyiptomi el-Alameinbe, hogy megemlékezzen a szövetségeseknek a náci Németország felett aratott első nagyobb győzelméről és lerója kegyeletét a csatamezőn elhunyt több ezer szövetséges katona előtt.

A Don McCullin háborús fotográfus által készített felvételek 46 évvel később bukkantak fel újra. Ezeken azt látjuk, hogy Montgomery az egyiptomi hadvezetéssel parolázik, s fotósok egész hada lesi minden egyes mozzanatát. A gyűjtemény a néhai újságíró, az el-alameini utat megszervező Derek Jewell tulajdonában volt és a héten került kalapács alá. Az aukción elkeltek azok a levelek is, amelyeket a volt tábornok Jewellhez címzett és amelyekben háláját fejezi ki az út megszervezéséért.

A második el-alameini csata a második világháború észak-afrikai hadszínterének döntő ütközete volt. 1942. október 23. és november 4. között zajlott, főként a Brit Nemzetközösség erői és a tengelyhatalmak Erwin Rommel vezette német-olasz csapatai között.

A csata jelentőségét Winston Churchill foglalta össze tömören: „El-Alamein előtt nem volt győzelmünk. El-Alamein után nem volt vereségünk". El-Alameinnél több mint kétezer szövetséges katona halt meg és kilencezer sérült meg, de végül sikerült áttörni a német-olasz csapatok arcvonalát, és jelentős veszteségeket okozva megfutamították őket, megpecsételve ezzel a tengelyhatalmak sorsát Észak-Afrikában.

mo1Montgomeryt segítik fel a Wessex típusú helikopterbe

mo1 masolatMontgomery egykori sikerei helyszínén

mo2Megöregedett

mo3Egy egyiptomi katona segít a beszálláskor

mo4Montgomery és Derek Jewell

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább