„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Emlékművet kapott Hitler sikertelen merénylője

Emlékművet állítottak szerdán Berlinben az Adolf Hitler ellen 1939-ben sikertelen merényletet elkövető Georg Elsernek.
Németországban a fővárosi az első emlékmű, amelyet a müncheni Bürgerbräukeller sörözőben, 1939. november 8-án elkövetett, végül célt tévesztett pokolgépes merénylet végrehajtójának tiszteletére hoztak létre.

els1Wolfgang Schäuble német belügyminiszter az emlékmű ünnepélyes avatásán hangsúlyozta: a németek nehezen ismerték el, hogy akadtak olyan emberek, akikben volt több józanság és bátorság ahhoz, hogy szembeforduljanak Hitler rezsimjével. Közéjük tartozik Claus Schenk von Stauffenberg ezredes és összeesküvő katonatársai, akik 1944 júliusában hajtottak végre sikertelen pokolgépes merényletet Hitler ellen annak rastenburgi főhadiszállásán. De talán még inkább találó leírás ez Elserre, a königsbronni asztalosra, aki mindenkinél korábban helyes ítéletet alkotott, és cselekedett. A berlini ünnepségen elhangzott, hogy egész Németországnak követni kellene a főváros példáját, további emlékműveket  állítva "ennek a nagyszerű, magányos és jelentős" németnek a tiszteletére. Elserről már számos utcát és néhány iskolát is elneveztek országszerte, 1999 óta pedig múzeum őrzi emlékét a baden-württembergi Königsbronnban. A szerdán felavatott berlini emlékmű Tiergarten kerületben, a Spree folyó kanyarulatában található, nem messze a szövetségi belügyminisztérium modern épületétől.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább