„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lebukott a nőnek öltözött világháborús brit kém

Komoly főfájást okozott a londoni politikai vezetésnek Nagy-Britannia egyik legjobb közel-keleti kéme, akit nőnek öltözve tartóztattak le Madridban. Bár a kínos esetet elsimították, az ügy súlyosságát jelzi, hogy magának Winston Churchillnek kellett közbelépni.

38882

Nőnek öltözve, melltartót viselve látták Dudley Clarke-ot, a brit közel-keleti hírszerzés egyik legfontosabb alakját Madrid egyik főutcáján. A kém éppen Egyiptomba tartott, hogy fontos információkat adjon át, mikor a spanyol hatóságok letartóztatták. A kínos ügy óriási zűrt okozott Londonban, és a politikai vezetés mindent megtett, hogy a titkosügynököt mihamarabb elengedjék és folytassa küldetését.

A kewi Nemzeti Levéltár egyik titkosítás alól feloldott dokumentumának története szerint Clarke – aki inkognitóban, a The Times haditudósítójaként utazott a Közel-Keletre – éppen Észak-Afrika felé tartott, amikor 1941 októberében rövid kitérőt tett a spanyol fővárosban. A nagykövetség – amelynek dolgozói elámultak, mikor megtudták, Clarke birtokában milyen bizalmas katonai információk vannak – azonnal táviratozott Londonnak, és közölte, hogy a hatóságok elfogták a férfit. Holmijai között női ruhákat, egy haditudósítói egyenruhát és egy neveket tartalmazó jegyzetfüzetet találtak, illetve egy tekercs vécépapírt, amit a rendőrség azonnal vegyelemzésre küldött.

Clarke mindent bevetett, de a madridi rendőrséget nem tudta meggyőzni arról, hogy regényíróként csak azt akarta tanulmányozni, „miként reagálnak a férfiak az utcákon sétáló nők látványára”. Mikor azonban a brit konzul kapcsolatba lépett vele, a titkosügynök egy teljesen más sztorival állt elő, miszerint egy gibraltári nőnek vitte a ruhákat, majd az egyik felvette – pusztán tréfából.

Az nem különösebben zavarta, hogy minden – így a ruhák és a cipő is – passzolt rá; a rendőrség – „homoszexuális ügyként” elkönyvelve az esetet – végül megbírságolta és elengedte. Az incidens súlyosságát jelzi, hogy az esetről Winston Churchill brit kormányfőt is értesítették, aki parancsba adta, hogy Clarke-ot haladéktalanul vigyék Gibraltárra. A Foreign Office is lépett, Sir Alexander Cadogan aggódó táviratban közölte, hogy „semmilyen körülmények között nem szabad kitudódnia, hogy C(larke) brit tiszt”.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább