„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eddig nem látott képek a Finnországban harcoló magyarokról

Szenzációs képarchívum vált elérhetővé bárki számára a finn honvédség jóvoltából. 170 ezer, 1939-45 között, Finnországban, a Téli háború, a Folytatólagos háború és Lappföldi háború idején készült fényképet nézhetnek meg és használhatnak fel szabadon a téma iránt érdeklődők.

38745

Április 27-e Finnországban a háborús veteránok napja. Ezen a napon ért véget 1945-ben a Lappföldi háború, vagyis a finnek számára a második világégés fegyveres összetűzései ekkor zárultak. 1987 óta zászlós ünneppel emlékeznek Finnországban azokra, akik életüket áldozták, vagy kockára tették a hazájuk védelmében. Talán ez az ünnep lehetett az apropója a hatalmas képarchívum közkincsé tételének is.

Sajtóhírek szerint a közzététel első napján annyian voltak kíváncsiak a képekre, hogy össze is omlott a számítógépes rendszer, nem bírta a terhelést. Már elhárították a problémát az informatikusok, így könnyen és gyorsan keresgélhetünk a nekünk tetsző témákban a www.SA-kuva.fi oldalon. A honlapon csupán arra kérik a felhasználókat, hogy forrásként ne felejtsék megemlíteni őket, ha valamelyik képet felhasználják - írja az Eközben Finnországban blog.

finn

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább