„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megrázó képek a 2. világháborús gyerekkatonákról

A második világháború éveiben a harcoló felek nem egyszer vetettek be gyermekekből álló alakulatokat, főként a különböző felkelések idején. Nem csak a jól ismert Hitlerjugend tagjait alkalmazták a véres háborúk során, gyakran a Szovjetunió, Japán, de Nagy-Britannia is igénybe vette a fiatalkorúak hadi szolgálatait.

38776

A holokauszt során a zsidóság minden korosztályát üldözték a nácik, így a túlélés érdekében a gyermekek is gyakran részt vettek a lázadásokban, például a varsói gettó 1943-as felkelése idején, ám több európai antifasiszta felkelésben is (például a jugoszláv partizánok) találhatunk 18 éven aluliakat. Számos gyermekkatona szolgált a Szovjetunió fegyveres erejében, több esetben az árváknak szinte kötelező jelleggel csatlakozniuk kellett a Vörös Hadsereghez. Ezeket a gyermekeket az „ezred fiainak” hívták, s leginkább felderítésre küldték ki őket.

Azonban nem csak a diktatórikus államok vették igénybe a gyermekek háborús szolgálatait: az Egyesült Királyságban 1940-től a 17 éves fiúk már beléphettek a honvédők kötelékébe, 1942 szeptemberében pedig 16 évre csökkentették a csatlakozáshoz szükséges minimális életkort, ám a belépést szülői beleegyezéshez kötötték.

A náci Németország élen járt a gyermekek háborús foglalkoztatásában, a Hitlerjugend már fiatalon elkezdte a leendő német katonák „ideológiai felkészítését”. A németek nem egy esetben egész páncélos hadosztályokat szereltek fel 16-17 éves fiúkkal, akiknek a zöme a hitleri ifjúsági szervezetből érkezett. A háború előrehaladtával a németeknek egyre nagyobb veszteségeik keletkeztek, így a kezdetben tartalékos gyermekek gyakran éles bevetésen találhatták magukat, Berlin ostrománál már 12 éves gyermekek is voltak a védők között. Japánban is több gyermekezredet képeztek ki a szövetséges invázió kivédésére, ám bevetésükre az atombombák ledobása után nem került sor.

fekvo1

fekvo2

fekvo3

fekvo5

allo1

allo2

allo3

allo4

allo5

allo6

allo7

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább