„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Derricket utolérte náci múltja

Nem sugározza többé a Derricket a világhírű krimisorozatot gyártó ZDF német közszolgálati televízió, miután kiderült, hogy a felügyelőt alakító Horst Tappert a Waffen SS tagja volt.

38774

A csatorna munkatársait "meglepte és sokkolta" a hír, hogy a 2008-ban elhunyt filmszínész a náci párt fegyveres alakulatának tagja volt - közölte csütörtökön a ZDF szóvivője. A közszolgálati műsorszolgáltató a továbbiakban nem tervezi a sorozat sugárzását, és nemcsak a főadón, hanem az új digitális csatornákon sem - tette hozzá.

A 281 részes krimisorozat első részét 1974-ben mutatta be a ZDF, az utolsó részt pedig 1998-ban. A sorozat ismétlése 2011-ben kezdődött. Legutóbb április 1-jén, a ZDF Neo digitális csatornán sugároztak egy epizódot. A második világháborúban harcoló német katonákra vonatkozó iratokat őrző berlini katonai archívum (WASt) adatai szerint Horst Tappert legkésőbb 1943-tól volt az SS egyes számú gránátos hadosztályának tagja.

A 85 éves korában meghalt művész múltjára vonatkozó forrásokat egy szociológus, Jörg Becker kérésére keresték ki levéltár anyagából. Becker egy egészen más témában kutatva bukkant a néhai sorozatsztár náci múltjának nyomára. Életrajzi kötetet írt a véleménykutatás úttörőjeként számon tartott Elisabeth Noelle-Neumannról, az első német közvélemény-kutató intézet - az allensbachi IfD - alapítójáról, aki a háború után egy színtársulatot vezetett. Ebben kezdő színészként Horst Tappert is dolgozott. Becker ismerte a társulat több tagjának múltját, de Tappertről nem voltak adatai, ezért a WASt-hoz fordult.

Kutatásáról a Frankfurter Allgeimeine Zeitung számolt be április végén. A WASt szakértői a lapnak megerősítették, hogy a Horst Tappertre vonatkozó források hitelesek.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább