„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tigris a tankban - megtalálták a német háborús hős csontjait

Csehországban megtalálták a legendás német harckocsizó ász, Kurt Knispel törzsőrmester földi maradványait - számoltak be a cseh lapok. Knispel 168 igazolt kilőtt tankkal a második világháború legeredményesebb tank ásza.

38731

Kurt Knispel csontjait egy jelöletlen sírban, a znojemsko-i temetőben találták meg a vrboveci Moráviai Múzeum történészei. Knispelnek hivatalosan 168 igazolt győzelme van a második világháborúból, ebből 42-t harckocsi parancsnokként, 126-ot lövegirányzóként ért el, és további 27, nem hivatalos győzelmet is neki tulajdonítanak. Johannes Bölter, Ernst Barkmann, Otto Carius és Michael Wittmann mellett Knispelt tartják minden idők egyik – ha nem a – legnagyobb harckocsizó ászának.

A csehországi Zlaté Hory (Zuckmantel) melletti Salisfeldben (ma Salisov) született Knispel az autógyárban töltött tanoncideje után 1940-ben jelentkezett szolgálatra, s 1941-ben, 20 éves korában küldték a frontra. Az alsó-sziléziai gyalogkiképzést követően a páncélosokhoz került.

Knispel részt vett a Barbarossa-hadműveletben, eljutott Sztálingrád kapujáig, megjárta Leningrádot és a kaukázusi csatamezőket, majd visszatért kiképzőbázisára. A második világháború legerősebb tankját, a Királytigrist vezette győzelemre, Magyarországon is harcolt, az 503. nehézpáncélos-osztály katonájaként. Az egyik ütközetben 24 tankot lőtt ki, egy ízben pedig 3000 méterről sikerült semlegesítenie egy szovjet T-34-es harckocsit.

uuu1

Knispel 23 éves korában, egy tábori kórházban halt bele sérüléseibe, tíz nappal az európai harcok vége előtt, a vrboveci temetőben helyezték végső nyugalomra a náci vezetéssel folyamatosan perlekedő, az érdemrendekkel és a katonai előléptetésekkel soha nem törődő különc katonát.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább