„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ritka fotók a normandiai partraszállás utáni napokról

Az itt bemutatott ritka fotók a második világháború egyik leginkább embert próbáló hadművelete, a szövetséges csapatok normandiai partraszállása utáni napok hangulatát és pusztításait jelenítik meg. A fényképek betekintést nyújtanak abba is, mekkora feladatok hárultak ebben az időszakban a hölgyekre.

38682

A D-napként (D-Day) emlegetett, 1944. június 6-án indított művelet az Overlord fedőnevet kapta. Dwight Eisenhower irányításával nem sokkal éjfél után a szövetségesek - kétévi katonai, politikai és lélektani előkészület után - ötezer tonnányi bombával árasztották el az Atlanti-óceánnak a franciaországi Le Havre és Cherbourg közti partszakaszát, majd több hullámban 23 ezer ejtőernyőst dobtak le, hogy azok a nehéz terepen segítsék a hídfőállások megteremtését.

Hajnali fél héttől ötezer brit, amerikai és kanadai hajóról nyitott heves tüzérségi tűz közepette 20 ezer harci jármű és 156 ezer katona szállt partra öt helyen, az Omaha, Utah, Gold, Juno és Sword elnevezésű partszakaszokon, s ezzel megkezdődött az Atlanti Fal néven ismert német erődrendszer felszámolása. A német légierő alig ötszáz gépével szemben a szövetségesek 12 ezer repülővel támadtak, a szárazföldön 30 ezer német katona próbált ellenállni.

A fotók többek között azt a sokak által figyelmen hagyott tényt is bemutatják, hogy a nők hozzájárulása mennyiben segítette a partraszállás műveleteit. A nővérként dolgozó hölgyek már az első partraszálló egységekkel megérkeztek, s rögtön munkába is álltak, hiszen a hadművelet rettentő sok sebesüléssel járt: már az első napokban ezrek estek el, s az augusztus végi összecsapásokig mindkét oldalon közel 200-200 ezer halottal és sebesülttel kellett számolni.

d1A Saint Laurent sur Mer-i 13. tábori kórház egyik nővére munka közben

d2Agneaux lebombázott városa

d3Amerikai flotta közeledik a francia partok felé

d4Nicholas Fina, az első amerikai gyalogos hadosztály sérült katonája néz a kamerába

d5Egy amerikai M5A1 típusú tank és a baba

d6Esti összejövetel

d7Colleville-sur-Mer közelében a német foglyok sírokat ásnak

d81944. augusztus 1. A középen lévő 34 éves Anna 'Tony' Wilson 6500 fős női csapatot irányított

d9Négy tonnáig terhelhető pontonhíd

d10Hűsölés az árnyékban

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább