„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Emlékfutás a hősökért

A Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából emlékfutással tisztelegnek Somogy megye és hazánk második világháborús áldozatai előtt. A résztvevők a megtett út alatt fejet hajtanak, és koszorút helyeznek el az útvonal mentén lévő magyar katonai síroknál és emlékhelyeknél.

Az emlékfutásban részt vevők a megközelítőleg 620 kilométeres távolság megtételével szeretnének tisztelegni, és egyúttal felhívni a figyelmet azokra a hősökre, akik hazájuk védelmében vesztették életüket a harcmezőn.

A magyar−ukrán határig tartó emlékfutás – amelynek fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter − Kaposvárról indult április 18-án, csütörtökön délután. Két futó, Szita János és a hivatásos katonaként szolgáló Kovalik Zoltán vágott neki a távnak.

emlekfutas 01

Kaposvár után a következő nagy állomás Pákozd, ahol április 20-án, szombaton a doni emlékkápolnánál rendeznek koszorúzást. Az ünnepségen a tervek szerint részt vesz Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is.

A futás végállomása Beregsurány, ahol egy Voronyezsig tartó emléktúra kezdődik. A túra ukrajnai és orosz városokon vezet keresztül, amelyek a határon túli megemlékezés állomásai. Az első ilyen az ukrajnai Szolya, ahol a „málenykij robot"-ra elhurcolt magyarok emlékparkjában helyeznek el koszorút és avatnak névtáblát.

Az emlékút kiemelt része a rudkinói központi temetőben tartott megemlékezés, ahol az ott eltemetett több mint 20 ezer magyar katona tiszteletére hajtanak fejet.

Fotó: Szellő Gábor

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább