„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Milliárdokat kérhet Athén a világháborús német pusztítások miatt

Meglepő lenne, ha az athéni politikai vezetés valóban beváltaná korábbi "fenyegetését", és megpróbálná azt a több milliárd eurót behajtani Németországtól, amit háborús jóvátétel címen követel a második világháborús pusztítások miatt. Erre azonban nem sok esély mutatkozik.

athen milliardok

Egy, a görög Pénzügyminisztérium számára készült, a napokban kiszivárogtatott titkos jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Németország több milliárd euróval „tartozik” Görögországnak a második világháborúban elkövetett pusztítások miatt. Az összeg elég lenne ahhoz, hogy a recesszióba süllyedt dél-európai ország megoldja pénzügyi gondjait, azonban úgy tűnik, Athén nem akar ujjat húzni Berlinnel, amely az uniós mentőcsomaggal elérte, hogy az ország a felszínen maradt, s nem omlott össze.

A görög To Vima napilap vasárnapi száma kevésbé volt ennyire körültekintő. A lap Amivel Németország tartozik című cikke felsorolja, mit kérhet Görögország Németországtól a világháborús pusztítások jogcímén; a 80 oldalas, „szupertitkos” jelentésen egyébként a pénzügyi tárca által felkért szakértők egész hada hónapokon át dolgozott.

Nos, úgy tűnik, a hétpecsétes titokként őrzött dokumentum immáron mindenki számára elérhető. Ebben a jogi szakértők azt fejtegetik, hogy „Görögország soha nem kapott kompenzációt a világháború alatt kikényszerített hadikölcsön, vagy az elszenvedett károk miatt”. Az egyik szakértő, Panagiotisz Karakuszisz tájékoztatása szerint munkatársai összesen 190 ezer oldalnyi levéltári forrást, jogi szöveget, bírósági végzést és szerződést tekintettek át.

A To Vima ugyan pontos számokat nem közölt, de a korábbi becslések szerint Athén 108 milliárd eurót kérhetne az infrastruktúrában okozott károk és további 54 milliárd eurót az 1942 és 1944 között a náci Németországnak folyósított hadikölcsönök miatt. A 162 milliárd Görögország éves GDP-jének 80 százaléka, elemzők szerint már ennek mértéke miatt sem valószínű, hogy Athén ismét felmelegítené a politikailag kényes ügyet. A jelentés jelenleg Dimitrisz Avramopulosz külügyminiszter és Antonisz Szamarasz kormányfő asztalán hever, így a legfelső politikai vezetésen múlik, hogy mihez kezd vele.

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább