„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

II. világháborús térképek a japán városok lebombázására

Egy, az amerikai Stanford Egyetem könyvtárában kutató történész véletlenül bukkant az Egyesült Államok légierejének második világháborús térképeire. Az 1942 júliusában készült térképek japán városok precíziós bombázásának tervét ábrázolják.
 
A Japán térképészetét kutató amerikai szakértő, David Fedman a Stanford Egyetem Branner könyvtárában dolgozott, amikor rég elfeledett második világháborús térképek akadtak a kezei közé. Az Egyesült Államok légiereje által kidolgozott munkák a japán városok elleni légitámadások precíziós bombázásainak terveit fedték fel. 

A főbb stratégiai pontok kiiktatását célzó tervek és a valós bombázások között azonban hatalmas különbség volt. A bombázások 66 japán város egészét érintették. A jobb oldali térképen látható, Tokió belvárosáról készült légifotó feketeségei nem az egykori levéltáros tintatartóval való ügyetlenkedését, nem is a tengert, hanem a bombázások felületét mutatják.

terk 1

Forrás: Honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább