„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Újra felfedezték egy 2. világháborús ritka repülőgép roncsait

A „Suttogó Halálnak" is becézett vadászrepülőgép roncsait Olaszországban, Piacenzától délre találták meg néhány éve, amit most amatőr történészek egy csoportja újra felfedezett.

beau

A Beaufighter egy brit fejlesztésű nagy hatótávolságú, kétszemélyes, kétmotoros, többcélú nehéz vadászrepülőgép volt a második világháború idején. Hosszú szolgálati időt tudhat a háta mögött, bevetették a világháború legtöbb hadszínterén: Nyugat-Európától kezdve Észak-Afrikán át Burmáig, Észak-Ausztráliában és Amerika keleti partjainál is.

Elsőként éjszakai vadászként alkalmazták 1940-ben, majd vadászbombázóként, végül torpedóvetőként is megállta a helyét. A Beaufighter-t tizenegy ország rendszeresítette, közöttük Izrael is bevetette az 1948-as függetlenségi harcok során.

A most újrafedezett gép törzsét és propellerét az Appenninek egy kis falujában, Gusanóban, Piacenza városától délre találták meg néhány éve. A roncsokra az évek során a feledés homálya borult, de egy amatőr történésznek, Cristiano Magginak köszönhetően most újra felfedezték.

Magginak és a cremonai Air Crash Po roncskutató társaság szakembereinek közreműködésével sikerült azonosítaniuk a roncsokat, amelyek minden kétséget kizáróan egy Bristol Beaufighter Mk X-hez tartoztak. Arról, hogy a környéken roncsok lehetnek, feljegyzések is születtek: 1944. szeptember 6-án két repülőgép ütközött össze, két ember halálát okozva. Egyelőre nem tudni, hogy a balesetet emberi hiba vagy a gép meghibásodása okozta.

A roncs megtalálásának értékét növeli, hogy a japánok által csak "Suttogó Halálnak" nevezett gépből 1940 és 1944 között hatezret gyártottak, de csak hat példány maradt belőlük.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább