„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

"Fantomtankot" keresnek egy japán tóban

Jelentős ipartörténeti értékkel bíró, a II. világháború végén a japán hadsereg által elsüllyesztett rejtélyes sorsú harckocsi után indult keresés egy tóban a szigetországban. A Csi-To 4 típusú tankból mindössze kettő darab készült a háború vége felé, de harcban sosem vetették be a kor csúcstechnológiáját felvonultató szerkezetet.

38667

A két tankból az egyiket a háborút követően lefoglalta az amerikai hadsereg, a másikat azonban azóta sem találják - írta a Kyodo hírügynökség. Állítólag a szigetország feltétel nélküli megadását követően, 1945 augusztusában egy tóba süllyesztették a 6,3 méter hosszú és 3 méter magas, 30 tonnás tankot, hogy elrejtsék az amerikaiak elől. Az 1945-ben küszöbön álló - később a szigetország elleni atomtámadások miatt elmaradt - szövetséges invázió elleni védekezésre épített tank sorsával kapcsolatos homályra jellemző, hogy még a védelmi minisztérium égisze alatt működő nemzetvédelmi kutatóintézet sem rendelkezik információval a harci járműről.

Az európai és az amerikai tankok ellenfelének szánt harci jármű után azért indult keresés, mert a közelmúltban megsokasodtak azon híresztelések, amelyek szerint a roncs a Sidzuoka prefektúrában található Hamana-tóban van. A hadsereg egy korábbi tagja a közelmúltban azt állította, hogy részt vett a tank elsüllyesztésében, míg egy helybéli idős ember azt mondta, hogy gyermekként szemtanúja volt a műveletnek.

Ezen felbuzdulva a tó partján fekvő Hamamacu település lakóinak egy csoportja kutatásba kezdett a víz alatt, tavaly november óta hanglokátorokkal, valamint búvárok bevetésével próbálnak a tank nyomára bukkanni. Habár a keresésbe időközben egy víz alatti területek feltérképezésével foglalkozó cég is bekapcsolódott, az mindeddig sikertelen volt. Ennek ellenére a tank után kutató civil csoport bizakodó. "A tanknak a tóban kell lennie, és meg fogjuk találni" - közölte az SM&Pe nevű csoport főtitkára, Nakamura Kendzsi.

A csoport napi rendszerességgel kap újabb és újabb információkat az interneten és más csatornákon a gép hollétével kapcsolatban, dolgukat azonban nehezíti, hogy gyakran nem értik az idős emberektől érkező üzeneteket - vélhetően többek között azért is, mert a japán nyelv jelentősen megváltozott a világháború óta, ami mindennapos problémát jelent az idős és a fiatalabb generációk közti kommunikáció terén. Nakamura azt is hozzátette: a gépet csak megtalálni akarják, de nem tervezik kiemelni a tóból. "Semmi nem maradna már ebben a városban, ha elvinnék kiállítani (a tankot)" - fogalmazott.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább