„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fáról fára ugorva menekült a nácik elől a norvég kém

Szökése után két hónapon át menekült egy nácik ellen kémkedő norvég kém, aki a visszaemlékezések szerint gyakran a fenyőfák lombjai közt haladt tovább, s fáról fára ugrált, hogy elrejtse nyomait az ellenség elől. A titkos katonai információkat megtudó Sven Somme közel 300 kilométeren keresztül menekült a rá vadászó 900 német katona elől. Végül Nagy-Britanniában telepedett le, ahol lánya most megtalálta apja titkos küldetésének dokumentumait.

norveg kem farol fara

Quislingékkel ellentétben nem hódolt be a náci uralomnak, s a szövetségeseknek kémkedve stratégiai német katonai bázisokat fotózott le, majd mikrofilmek formájában továbbította az információkat a briteknek. Sven Somme küldetése és hihetetlen, filmbe illő szökésének részletei csak most, mintegy hetven évvel az események után kerültek nyilvánosságra lánya jóvoltából.

1944-ben Sommét egyik küldetése során foglyul ejtették a Norvégiát 1940 tavasza óta megszállás alatt tartó németek, s kémkedés vádjával letartóztatták, azonban a talpraesett norvégnak sikerült bilincseitől megszabadulnia. A nyomába nem kevesebb mint 900 katona eredt, s közel 300 kilométeren át üldözték a kémet, aki a feljegyzések szerint néhol fenyőfák ágainak sűrűjében bújt el, illetve haladt tovább, hogy nyomait üldözőik elveszítsék. Végül elérte a semleges Svédországot és sikerült megmenekülnie.

norveg kem2Egy a szövetségeseknek küldött levelek közül

A négy évtizede elhunyt norvég kém özvegyének idén bekövetkező halála után a jelenleg Herefordshire-ben élő leányuk, Ellie Targett hírszerzési dokumentumokat – köztük kézzel rajzolt térképeket, láthatatlan tintával írt jelentéseket, valamint az azonnali letartóztatásra felszólító parancsot – talált. A kém 60 éves lánya csupán 2004-ben ismerte meg apja háború alatti tevékenységét, s szülei akkor ajándékozták meg egy pár hegyi menetelésre alkalmas csizmával, amelyet Somme még menekülése elején szerzett meg egy norvég családtól, akik cserébe barna bőrcipőjét kapták meg.

„Akkor tudtam meg, hogy édesapám a norvég ellenállásnak dolgozó kém volt, s elfogásakor egy angol nyelvű üzenet miatt ki is akarták végezni. Azonban azt nem tudtam, hogy egykori munkájának dokumentumait megőrizte. Édesanyám halálát követően ezek a dobozok a garázsomba kerültek” – mondta el Targett.

norveg kem3
Egy sematikus térkép

Somme 1940-ben, amikor a németek elfoglalták Norvégiát, halászként dolgozott. Sven és testvére, Iacob rögtön csatlakozott a szerveződő ellenállási mozgalomhoz, feladatuk az volt, hogy németekről minél több információt gyűjtsenek és eljuttassák azokat a szövetségeseknek. Bátyját a Gestapo végezte ki, miután részt vett az 1943-as telemarki szabotázsban, amely a nukleáris fegyverek készítéséhez szükséges nehézvíz előállításának megakadályozását célozta, s ami tulajdonképpen a legnagyobb részben segített megakadályozni a náci atomfegyver kifejlesztését. Sven továbbra is az ellenállásnak dolgozott, ám egy szerencsétlen baklövés miatt elfogták Otteroy szigetén, ahol német tengeralattjárókat fotózott; a Nap sugarai úgy estek a fényképezőgépének lencséjére, hogy az ellenséges katonák rögtön kiszúrták, s rövid tűzharc után elfogták.

Ezt követően átszállították az ellenállót a szárazföldre, ám éjjel őre elaludt, így Somme megszökött. „Az éj leple alatt sikerült lejutnia a hajóról, ám a kikötőben öt katonába is belebotlott, akik azonban egyszerű civilnek hitték, így elsétálhatott mellettük, s a hegyekbe menekült” – idézte fel apja történetét az asszony. „Szökését egy órán belül észrevehették, 900 katona és több tucatnyi nyomkereső kutya eredt a nyomába. Míg hamis papírjai elkészültek, egy menekültházban húzta meg magát, s két hónappal később már át is sétálhatott a norvég-svéd határon” – tette hozzá.

norveg kem4
Biztonságban Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniába érkezvén személyes kihallgatást kapott a száműzetésben élő norvég királytól. Az otthonává váló brit földön ismerte meg későbbi feleségét, akitől három gyermeke született. 1961-ben, 58 éves korában rák végzett az egykori ellenállóval.

 

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább