„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megúszhatta az akasztást a Schindler listájának szereplője

Erősen kérdéses, hogy valóban a Steven Spielberg korszakos filmjében, az 1993-as Schindler listájában is szereplő náci háborús bűnös, a foglyokat szadista módon kivégző Amon Göth látható-e azon a felvételen, amely a bécsi születésű táborparancsnok kivégzését mutatja be.

akasztas schindler listaja

Évtizedeken keresztül úgy gondolták, hogy a második világháborúban elhunyt több tízezer lengyel és zsidó fogoly meggyilkolásáért felelős és halálra ítélt Amon Göth látható azon az 1946-os, fekete-fehér filmben, amelyben a hóhérok csak két elrontott kísérlet után tudnak felakasztani egy férfit. Egy új, a National Geographic csatornán megjelenő dokumentumfilmben megszólaló történészek viszont egybehangzóan azt állítják, hogy a filmkockák nem Göth, hanem Ludwig Fischer 1947-es kivégzését mutatják be.

Árulkodó, hogy semmilyen hivatalos utalás nincs a szadista módszereiről hírhedtté vált tömeggyilkos halálának körülményeire, és senki nem tudja, hogy hol lehet a teteme. Dr. Suzannah Lipscomb és Joe Crowley úgy látják, hogy Göthnek – ellentétben több más náci prominenssel, így Joseph Mengelével vagy Adolf Eichmann-nal – nem sikerült Dél-Amerikába jutnia, vagy elmenekülnie Európából, így valószínűleg meggyilkolhatták – kérdés, hogy hol és mikor, mivel teljességgel kizárt, hogy ő lenne a szóban forgó felvételen.

A bécsi születésű Amon Göth (1908-1946) 1931. május 13-án lett az NSDAP tagja. 1942-ben részt vett több lengyelországi gettó felszámolásában, majd 1943 tavaszán kinevezték a Krakkó melletti Płaszówban létrehozott kényszermunkatábor parancsnokává (SS-Hauptsturmführer). Napi rendszerességgel, válogatás nélkül gyilkolt; gyakran a tábor szélén álló villájának teraszáról, puskával lőtte le az alant dolgozó foglyokat. A túlélők beszámolói szerint kutyákat küldött a foglyokra, és csak azután nyúlt a puskájához, ha az áldozatok már nem mozdultak.

Göth-t 1944-ben lopás miatt letartóztatta a Gestapo, a vádakat azonban – felismerve az egyre nyomuló szövetségesek szorítását – ejtették a német hatóságok. 1945-ben az amerikai erők ismét letartóztatták az egykori parancsnokot; Göth-t több ezer zsidó személy meggyilkolásának vádjában 1946. szeptember 5-én bűnösnek mondta ki a lengyel Legfelsőbb Nemzeti Törvényszék, amely szeptember 13-án hajtotta végre az ítéletet.

A Lengyel Állami Filmarchívum, az izraeli Jad Vashem Holokauszt Archívum, Göth életrajzírója és számos internetes holokauszt oldal is kitart azon álláspontja mellett, hogy a kivégzést bemutató filmben szereplő személy nem más, mint Amon Göth. A börtönben készült feljegyzések azonban csak egyetlen szót árulnak el Göthről: „Meghalt”. A történészek szerint a felvételen valószínűleg a jogi végzettségű, egykoron ügyvédként praktizáló náci háborús bűnös, Ludwig Fischer látható. A katolikus családban nevelkedett, a varsói gettó felállításáról ismert Fischert szintén Lengyelországban állították bíróság elé, majd végezték ki a mokotów-i börtönben.

 

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább