A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megnyitják Mussolini legtitkosabb bunkerét

Rómában, a reneszánsz kori Palazzo Venezia alatt bukkantak rá arra a bunkerre, amit még Benito Mussolini egykori fasiszta olasz miniszterelnök építtetett a második világháborúban - számolt be a La Stampa olasz napilap, amely első ízben közölt fotót az építményről.

38564

A még 2010-ben felfedezett építmény a tizenkettedik olyan bunker, amit Mussolini használt, s mind közül ez volt a legtitkosabb – írta a La Stampa. A „hagyománynak" megfelelően hamarosan ezt is közszemlére teszik és megnyitják az érdeklődők előtt. A római városvezetés villanyvilágítást szerel a bunkerbe, érintőképernyős információs táblát készít, s egy légószirénát is elhelyez, hogy még átélhetőbbé tegye az élményt a turisták számára.

A kilenc szobából álló bunkert a város szuperintendense, Anna Imponente és Carlo Serafini építész fedezte fel az építmény felett álló 15. századi palota, a Palazzo Venezia restaurálásakor. A Palazzo Venezia egyike Róma első három reneszánsz kori épületeinek, jelenleg a Museo di Palazzo Veneziának ad otthont.

Az óvóhely 15 méterre van a föld felszínétől, s bár nem fejezték be, a falakon látott lyukak arra utalnak, hogy a tervezők víz- és villanyvezetéket akartak bekötni. Serafini szerint a néhol két méter vastag falak kitűnő védelmet nyújthattak volna egy esetleges légicsapás ellen. „Valószínű, hogy csak magának Mussolininak és még egy személynek tervezték, minden bizonnyal szeretőjének, Claretta Petaccinak" – közölte Serafini.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább