„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Soha nem látott fotók a dachaui koncentrációs táborról

Eddig nem látott fotók kerültek fel a világhálóra a második világháborús dachaui haláltábor felszabadításáról. A képeken látható rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését.

dachau1

Az eddig ismeretlen képek a Vintage Everyday nevű honlapon jelentek meg, de szakértő segítségére volt szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hol és mikor készültek a felvételek. Kutatások végül arra engedtek következtetni, hogy a fotókon a szövetségesek által 1945. április 29-én felszabadított koncentrációs tábor rabjai - élők és holtak - láthatók. A rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését - írta a The Daily Mail című brit lap.

dachau2

"A foglyok elég nyugodtnak tűnnek és szabadon mozognak. Francia és jugoszláv zászlók látszanak, az pedig elég valószínűtlen, hogy a nácik más országok lobogóit tűzték volna ki a táborban. A férfiak közül néhányan vörös csillagos sapkát viselnek, ami arra utal, hogy oroszok. A lengyeleknek piros-fehér kitűzőjük volt. Összességében a felvételek eléggé hasonlítanak azokhoz, amelyeket az amerikai katonák készítettek a tábor felszabadításakor" - idézett a lap a szakértői véleményből.

dachau3

A München közelében fekvő dachaui volt az első állandó tábor, amelyet a náci Németország létrehozott és ez a tábor volt az első olyan hely a náci Németországban, ahol a parancsnoknak önálló ítélkezési joga volt, minden külső jogi felügyelet nélkül.

dachau4

1933 márciusában alakították ki, mindössze két hónappal azután, hogy Adolf Hitler kancellár lett. Politikai foglyoknak szánták - elsősorban nem megsemmisítő tábor volt, mint Auschwitz, Treblinka vagy Sobibor -, az 1933-as év végére már hozzávetőleg 4800-an raboskodtak ott, legtöbbjük kommunista, szociáldemokrata és szakszervezetis volt. Később a zsidók mellett homoszexuálisokat, Jehova tanúit, romákat és bűnözőket is vittek oda. A tábort 1945 áprilisáig több mint kétszázezren járták meg, az ott megölt rabok számát 41 500-ra becsülik.

dachau5

dachau6

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább