„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Olaszországba indult a doberdói fa

Az elesett első világháborús katonák szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban; a fa most ideiglenesen visszatér a Doberdó-fennsíkra, ahol nagyszabású programsorozat részeként mutatják be San Martino del Carso városban.

38567

Murányi Gábor, az ereklye utaztatásában segítséget nyújtó magyar szervezet, a Meritum Egyesület elnöke a háborús emlék hétfői búcsúztatásán kijelentette: a mindkét nemzet számára fontos emlék elutaztatása a Doberdó-fennsík emlékeit gondozó és ott szabadtéri múzeumot is működtető olasz barlangkutató egyesület történeti kutatásokkal foglalkozó szakosztályának ötlete volt. A Gruppo Speleologico Carsico kapcsolatba lépett a szegedi Meritum Egyesülettel, amely közvetített az olasz egyesület és az ereklye őrzője, a Móra Ferenc Múzeum között, és így valósulhatott meg az utazás.

A fa története szerint az első világháborúban az olasz fronton hősiesen küzdött a szegedi 46. gyalogezred, a Monarchia haderejének egyetlen olyan alakulata, amely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, amelyet a szegedi Fekete-házban őriznek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Carso városának templomdombján állt, és túlélte a környéket holdbéli tájjá változtató háborús pusztítást.

dobfa

"A fa akkoriban nagyon sok embernek menedéket nyújtott és sok ember halálát látta. Így mindkét nemzet katonái számára fontos emlékké vált" - idézte fel Murányi Gábor. A szederfa megfelelően konzerválva 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét. Az ereklye akkor a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe került, ahol a második világháború végéig volt látható, majd a '90-es években került át a Fekete-házba.

Az első világháborúra emlékezve Olaszországban nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak, amely fölött védnökséget vállalt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök és Martonyi János magyar külügyminiszter is. A doberdói fa, mely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, ideiglenesen visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Carsóban láthatja az olasz közönség.

A programok hivatalosan szombaton kezdődnek, és június végéig tartanak. Ennek keretében lesznek előadások, kiállítások, gasztronómiai bemutatók, konferenciák és vezetett szabadtéri túrák. A fa július 2-án indul vissza Szegedre. Az ünnepélyes búcsúztatás keretében hétfőn Szegeden a fát megáldotta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább