„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lenyilazta volna Himmlert egy brit kém

A második világháborúban egy brit kém - aki akár James Bond és Robin Hood rokona is lehetne - azt tervezte, hogy egy íj segítségével végez a notórius náci vezetővel - derül ki egy múlt héten megjelent könyvből.
 
hornetTommy Sneum Koppenhágában várta azt a napot, amikor speciális íja és nyilai segítségével lelőheti Heinrich Himmlert, az SS vezetőjét. A férfi azért választotta a különleges fegyvert, hiszen annak csendessége miatt nem tudták volna visszakövetni, hogy honnan érkezett a gyilkos nyílvessző. A tervezett merénylet részleteit maga Sneum mesélte el Mark Ryannek, aki még azelőtt beszélt az egykori kémmel, mielőtt az tavaly meghalt volna.

Ryan, az angolszász nyelvterületen a
múlt héten megjelent The Hornet's Sting című könyv szerzője szerint a férfi egy valódi 007-es volt, aki nők garmadáját csábította el, és emellett elképesztő dolgokat vitt végbe, hogy megállítsa a nácikat.

Sneum egy 23 éves dán pilóta volt, aki országa elfoglalása után csatlakozott a brit titkosszolgálathoz. Gondos terepszemle után viszonyt kezdett Oda Pasborg színésznővel, akinek lakásából a merényletet végrehajtotta volna. A filmcsillag mellett azonban annak anyjával is lefeküdt, méghozzá úgy, hogy a lány nem is tudott róla (vagy nem mutatta).

A férfi a merénylethez vett egy acél íjat, amelyet szétszerelve igen könnyen szállíthatott, és beszerezte a szükséges nyílvesszőket is, amelyekre az "1940. április 9." felirat került, Dánia náci lerohanásának dátuma.

Himmler 1941 februárjában érkezett Koppenhágába, miután felkereste a norvég SS újoncokat, és hazafelé tartott Berlinbe. A merényletre végül nem került sor: a vezető ugyanis megbetegedett, és Koppenhágában nem szállt ki a repülőből.

Sneum többi küldetése jóval sikeresebb volt: az egyik esetben német őrei orra előtt filmezte le a náci radarállomásokat. A kész filmmel kalandos úton jutott vissza Angliába: barátja segítségével felújított egy csűrben talált repülőt, majd egy mezőről felszállva repültek át a tengeren. Félidőben azonban - miközben barátja vette át a kormányt - Sneumnak ki kellett másznia  a gép szárnyára, hogy a velük vitt benzinből megtankolja a gépet.
 
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább