„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Egy napig működött Magyarország egyetlen ismert gázkamrája

Meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosokra emlékeztek pénteken Kőszegen az egykori téglagyári barakkok közelében álló emlékműnél. Hatvannyolc évvel ezelőtt, 1945. március 24-én a vasi kisváros határában működött - csak ezen a napon - Magyarország eddig ismert egyetlen gázkamrája.

magyarorszag gazkamra

Hatvannyolc évvel ezelőtt, 1945. március 24-én a vasi kisváros határában működött - csak ezen a napon - Magyarország eddig ismert egyetlen gázkamrája, ahol több mint száz, többségében zsidó származású munkaszolgálatost gyilkoltak meg, rájuk és a holokauszt minden áldozatára emlékeztek a gyászünnepségen.

A Kőszeg közelében létesített munkatáborban 2500-an haltak bele az éhezésbe, a kegyetlen bánásmódba és a járványos betegségekbe, azokat a legyengült embereket pedig, akikről úgy gondolták, hogy nem bírnák a menetelést a mauthauseni haláltáborig, a gázkamrában végezték ki. Kőszegen minden évben megemlékeznek a mártírhalált halt munkaszolgálatosokról, a pártok, civil szervezetek, egyházak, a helyi zsidóság képviselői, a helyi iskolák diákjainak képviselői helyezték el koszorúikat.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább