„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Emléktábla a magyar hősöknek

Első ízben avattak emlékhelyet a Délvidéken a második világháború honvéd áldozatainak a vajdasági Bácsgyulafalva templomában. A faluból harminchárom honvéd indult a háborúba, közülük azonban csak hárman tértek haza.

Az elesettek tiszteletére tartottak emlékező szentmisét a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban Bácsgyulán (Telecskán) március 10-én. Ezt követően leleplezték azt a templom falán elhelyezett márványtáblát, amelyet a magyar Külügyminisztérium támogatásával állítottak.

emlektabla636

Ünnepi beszédében Elvegyi Ákos, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökségi tagja rámutatott: idestova hetvenéves történelmi adósságát törlesztette most a közösség. Mint mondta, az elhazudott és megmásított történelmet tisztázni kell, hogy ne legyen hazug a jelenünk és a jövőnk. „Ha tisztán látunk, jobban el tudunk igazodni, és reagálni tudunk a jelen hazugságaira is" − hangsúlyozta.

Az emléktáblát Kasza Teréz és Váci György leplezték le, akiknek édesapjuk veszett oda az orosz fronton. Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa, Harasztia László az anyaország nevében helyezett el koszorút az emléktáblánál.

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább