„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nem volt olyan rossz az Anschluss idején

Az osztrákok 40 százaléka úgy látja, "nem volt minden rossz" az után, hogy a náci Németország 75 évvel ezelőtt bekebelezte Ausztriát.

anschluss ideje

Meglepő eredményt hozott a Market Institute által végzett közvélemény-kutatás, amelyből kiderült, hogy a különböző életkorú megkérdezettek tekintélyes része (40 százalék) nem látja annyira tragikusnak azt az időszakot, amikor Ausztria a Harmadik Birodalom része volt.

A válaszadók 61 százaléka – főleg az idősebb korosztály képviselői – ráadásul egy olyan erőskezű vezetőt favorizál, „akinek nem kell aggódnia a parlament vagy a választások miatt”; ez háromszorosa a 2008-ban mért 20 százaléknak. A vizsgálatba bevont személyek 42 százaléka úgy látja, hogy nem volt minden rossz Hitler uralma idején, a többség szerint azonban semmilyen pozitívum nem mondható el a náci korszakról.

Az osztrákok az Anschluss 75. évfordulója kapcsán a történelmi kérdésekről is elmondhatták véleményüket. A megkérdezettek 12 százaléka szerint Ausztriának küzdenie kellett volna függetlensége érdekében. A náci hatalomátvételt megelőző puccs nagyon megosztja az embereket: 53 százalékuk szerint Ausztria önként járult hozzá az annektáláshoz, a többiek viszont úgy látják, hogy pusztán áldozat volt.

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább