„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ritka fotók a 2. világháborúban dolgozó nőkről

Ritka, színes fotók kerültek elő a washingtoni Kongresszusi Könyvtárból, a képek a második világháború során otthon maradt, a férfiak helyett dolgozó hölgyeket ábrázolják. A „reklám ízű", propagandisztikus fotók további amerikai nőket igyekeztek rávenni a munkafelvételre.

Amikor a második világháborúban amerikai férfiak milliói léptek be a seregbe, az otthon maradt hölgyeknek kellett megteremteni a harcoló apák, férjek és fiúk biztonságos háttérországát, s a férfiak korábbi munkáinak elvégzése is rájuk hárult. Ki banki pénztáros lett, ki cipész, de volt, aki repülőgép-szerelőnek állt. Dave Hallt munkája során a most közölt színes fényképeket kijavította és élesebbé varázsolta.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtárból származó képeket a Háborús Információs Hivatal (Office of War Information) munkatársa, Alfred T. Palmer készítette. A hivatal és a fotós feladatai közé tartozott a háborús hírek közhírré tétele, kevésbé elegáns szóval: „menedzselése", a hazaszeretet hirdetése, s ezáltal a nők munkába állásának serkentése. A már a gyárakban dolgozó, mégis elbűvölő és divatos nők bemutatása által akarták céljukat elérni.

nok1Egy hölgy 1942 októberében a kaliforniai Douglas Aircraft Co. nevű cégnél egy repölőgép motorját szereli

nok2A betanítás

nok3Nő a bombázó alatt

nok4Motorellenőrzés 1942 júniusában a kaliforniai Long Beachen

nok5A kaliforniai Inglewoodban a fiatal hölgy egy P-51-es vadászrepülő futóművén dolgozik

nok6Egy hölgy a B-17F típusú nehézbombázó motorján ügyködik

nok7Ebéd közben

nok8A Vengeance (Bosszú) nevű zuhanóbombázó oldalán 1943 februárban

nok91Hárman szerelik a motort

nok10Egy ifjú hölgy egy B-25-ös bombázó burkolatát szereli

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább