„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tigris a múzeumban

Saját készítésű, méretarányos harckocsimakettjeit mutatta be a Bács-Kiskun megyei önkormányzat képtárában, a Cifrapalotában Szőke László. A kecskeméti ezermester sosem volt katona, mégis rajong a seregért. Az első tankját úgy harminc évvel ezelőtt rakta össze, ma már egy zászlóaljnyi korhű, működőképes makettet őriz otthon.
makett1
Tizenöt különböző tankot, köztük a németek legendás Tigrisét nézhették meg közelről is az érdeklődők február 22-én Kecskeméten, a Cifrapalotában. A magyar gyártmányú Turán II-es mellett a második világháború két legismertebb harckocsiját, a Vörös Hadsereg T−34-esét és a német PZ−IV-et pedig működés közben, „rohamozni” is láthatták. A március 17-ig megtekinthető „Valahol Oroszországban” – In memoriam Don-kanyar 1943 című kiállítás rendhagyó kísérőrendezvénye elsősorban a gyerekek érdeklődését kötötte le.

A maketteket a 74 éves Szőke László készítette, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elárulta: harckocsizó tiszt szeretett volna lenni, de egészségügyi okok miatt nem hívták be katonának. Az első harckocsiját úgy harminc évvel ezelőtt rakta össze, ma már egy zászlóaljnyi korhű, működőképes kis tankot őriz otthon. A motor kivételével minden egyes alkatrészüket maga tervezi és saját kezűleg készíti el, a leghosszabb ideig egy Churchill összeszerelése tartott. A makettek pontosan úgy működnek, mint a „nagyok”: mennek előre-hátra, jobbra-balra, forgatható a lövegtornyuk, a búvónyílásaik és az ajtóik pedig nyithatók.
makett2
Laci bácsit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai is ismerik: meghívták már kiállításra Budapestre, és néhány harckocsi-alkatrésszel is gyarapította a múzeum gyűjteményét. Az egyiket, egy Királytigris láncfeszítő kerekét Kecskeméten, egy lakatosműhely mellett „találta”, a mester drót csévélésére használta. Egy Párduc négy futógörgőjére egy fuvarosnál figyelt fel − ezek voltak a lovas kocsi kerekei, egy Panzerkampfwagen I (PZ−1) könnyű harckocsi lánctalpát pedig a Bem utca egyik házának udvarán vette észre: a virágoskert volt körbekerítve vele.

 

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább