„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Így nézett ki Németország a 2. világháború után

Az amerikaiak 1945. május 8-át az európai győzelem napjaként (VE Day-Victory in Europe Day) ünneplik mind a mai napig. Ám ezen év májusát nem csak a nácik legyőzése feletti eufórikus hangulat jellemezte, hiszen a kontinens tucatnyi sebből vérzett, miután hat éven át frontok szabdalták keresztül. A légifotók az utolsó évben rengeteget szenvedő Németország sebhelyes, bombák által szaggatott, romokkal tarkított, fogoly- és menekülttáborokkal "borított" földjét mutatja be. A megdöbbentő fotókat egy szövetséges csoport készítette, amelynek az volt a feladata, hogy számba vegye a brit bombázók által okozott károkat az eltelt hat év alatt.

nemetvh1Bombák földjén

nemetvh2A kölni katedrális és "holdudvara"

nemetvh3Ami Remagen város hídjából maradt

nemetvh4Fogolytábor a levegőből

nemetvh6Köln és hídja

nemetvh7A Bréma melletti "kilyuggatott" mezők

nemetvh8Egész városrészeket dúltak fel

nemetvh9Köln lebombázott parkja és az évszázados porosz erőd (jobb felső sarok)

nemetvh101Tankcsapdák a német-francia határon

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább