„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Emlékhely a délvidéki razziák szerb és magyar áldozatainak

Emlékhelyet alakítanak ki a vajdasági Csúrogon (Curug) az 1942-es délvidéki razzia szerb áldozatai számára a magyar állam költségén - közölte Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet, aki csütörtökön felkereste a községet, és aláírta az erről szóló megállapodást. Az 1944-ben legyilkolt magyar áldozatok emlékére a szerb fél hoz létre emlékhelyet.

emlek
Egy egykor raktárként használt épületet, a Topalov raktárt újítják fel és alakítják át emlékhellyé. Az 1944-ben legyilkolt magyar áldozatok emlékére a szerb fél hoz létre emlékhelyet Csúrog határában. A tervek szerint tavasszal több közös magyar-szerb megbékélési eseményt is rendeznek, amelyek csúcspontja a faluban lesz, ahol a magyar és a szerb elnök kölcsönösen fejet hajt az áldozatok emléke előtt  - mondta el a nagykövet. A csütörtöki látogatáson és az emlékeztető aláírásán szerb részről a köztársasági elnök tanácsadója vett részt, aki a szervezési feladatokat ellátja. Jelen volt Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke és a Racija 42 (Razzia 1942) elnevezésű emléktársaság képviselői is. Szerb kutatások szerint Csúrogon közel 900 embert, köztük nőket és gyerekeket öltek meg 1942 januárjában a megszálló magyar erők. Az 1944-es megtorlás Tito partizánjainak részéről mintegy 3 ezer magyar életét követelte a faluban és környékén.

 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább