A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A békét az őrzi meg, hogy a háborús generációk félnek a folytatástól

Okulnunk kell a múltból, hogy ne ismétlődhessen meg többé, ami a második világháborúban történt – mondta újságírói kérdésre válaszolva dr. Benkő Tibor vezérezredes február 12-én Budapesten, a fővárosi ostrom 68 évvel ezelőtti befejezése alkalmából rendezett megemlékezésen.
A Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget dr. Benkő Tibor, Honvéd Vezérkar főnök képviselte azon az ünnepségen, amelyen Budapest második világháborús ostromának 68 évvel ezelőtt befejezésére és a harcokban elesettekre emlékeztek a Farkasréti temető 19/1-es parcellájánál.

beke1

„A múltból tanulnunk és okulnunk kell" – mondta az eseményen a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Benkő Tibor. A rengeteg ártatlan áldozat emléke, aki mind a háború borzalmában vesztette életét, a jelennek és a jövőnek is azt üzeni: el kell kerülnünk a hasonló tragédiákat, és a maga posztján mindenkinek tennie kell azért, hogy többé ne ismétlődhessen meg az emberiséggel mindaz, ami a második világháborúban történt.

Beszédében Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke kiemelte: emlékezni kell az ostrom áldozataira, mindazokra, akik a kegyetlen utcai harcok során életüket vesztették, miközben több száz kilós bombákat hajítottak lakóházakra, nehéztüzérséget vetettek be utcai harcok során. A volt kormányfő rámutatott: a történtek magukon viselik a háborúban vesztesek minden indokolt szégyenét, de a győzteseknek is lenne elszámolnivalójuk az emberi életekkel.

beke2

A kormány képviseletében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár emlékezett a történtekre. Mint mondta, ma már kevésbé tudjuk, amit a korszak embere a saját tragédiáján tapasztalt meg: hogy mit jelent háborút veszíteni, civilként a történelem részesévé válni úgy, hogy a polgároknak annak alakításában csak kis szerep jutott. Ennyi évtized távlatából emlékeznünk kell a katonákra, hősökre, akik küzdöttek a hazáért, és azokra az áldozatokra is, akiket a magyar állam képtelen volt megvédeni a második világháborúban. 1945 februárjában semmi sem maradt a városból, amit a korábbi évszázadokban közösen építettünk – elevenítette fel az ostrom napjait Lázár János. „A békét az őrzi meg, hogy a háborús generációk félnek a folytatástól" – idézett egy régi mondást az államtitkár. „Azt kívánom, hogy akik előttünk jártak, képesek legyenek figyelmeztetni a mai generációt a háborúk értelmetlen pusztítására."

A megemlékezés a civil áldozatok síremlékeinek megkoszorúzásával zárult.

 

Forrás: Honvédelem.hu

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább