„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Apokaliptikus képek az első világháború pusztításairól

Ritka képeket mutatott be a Daily Mail az első világháború nyugati frontján történő pusztításról, amely közel 7,5 millió emberéletet követelt. A világégés nem kímélte a középkori katedrálisokat, az évszázados fasorokat és a stratégiai pontoknak számító hidakat sem. Az egyik legnagyobb szenvedést a textiliparáról és virágzó kereskedelméről híres Ypres városnak kellett kiállnia, amely a háború után felismerhetetlenné vált. A település kereskedelmi épületei, a középkor óta nyüzsgő piaca, lenyűgöző székesegyháza, s épületeinek ezrei váltak romokká. Luxemburg és Belgium elfoglalását követően a front Franciaország északi területére helyeződött át, ahol hasonló pusztításokat okozott. A sebek sok helyen máig nem gyógyultak be.

A belga Ypres városa 1919 márciusában

vilaghab1

A háború a belga Locre város melletti fasort sem kímélte

vilaghab2

Egy észak-franciaországi városháza maradványai (Hotel de Ville, Arras)

vilaghab3

Az első világháború a természetet sem kímélte

vilaghab4

Korokon átívelő pusztítás: a világégés a belga középkori épületeket is tönkre tette (Ypres)

vilaghab5

Az Ypres-i Szent Márton katedrális a maga 102 méteres magasságával Belgium egyik legmagasabb épületének számított

vilaghab6

Egy észak-franciaországi katedrális romjai

vilaghab7

Ypres városa a német és a szövetséges erők gyakori összecsapásainak helyszínévé vált

vilaghab8

A Diksmuide-i csatorna: itt kezdődött minden

vilaghab9

Egy tank roncsai a mezőn

vilaghab10

Neuve Eglise francia falu romjai

vilaghab11

 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább