„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús bombák fenyegetik az új angliai repteret

Léket kaphat Boris Johnson londoni polgármester nagyszabású terve: a The Telegraph értesülései szerint a Temze torkolata mellé tervezett repülőtér számára kiszemelt terület olyan hellyel esik egybe, ahol egy második világháborúban elsüllyedt, több száz tonna fel nem robbant bombával megrakodott hajó is pihen.

38263

Az SS Richard Montgomery egy a Liberty osztályba sorolt, a második világháború idején épült teherhajó volt. Roncsa Kent partjához közel, Sheerness on Sea mellett fekszik a tengerfenéken, 1400 tonna robbanóanyaggal a fedélzetén, amely egy kisebb atombomba pusztító erejével vetekszik és bármikor felrobbanhat.

Boris Johnson londoni polgármester egy új repülőtér megépítéséért lobbizik, azonban eddig semmilyen terv nem született a roncs és halálos rakományának biztosítására. "Amennyiben valóban megépítik a repülőteret, számolniuk kell a Montgomery-vel" - mondta el a The Telegraph brit napilap megkeresésére Colin Harvey helytörténész, aki szerint, ha lehetséges, el kellene szállítani a roncsot a helyszínről. Ha - figyelmeztet Harvey - azonban a hajó tovább törik, akkor félő, hogy a felső fedélzeten található 2700 fürtös bomba rázuhan az alatt levő ötszáz darab 500 kilogrammos bombára.

A Sir Norman Foster által tervezett repülőtér - amelyet máris Boris Island-nek gúnyolnak a britek - négy új kifutópályával készülne el. A projekt ellenzői arra figyelmeztetnek, hogy a beruházás építési költségei rendkívül magasak (50 milliárd font), és általa veszélybe kerülne a madarak természetes környezete is.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább