„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kiemelnék az öt éve megtalált ritka Lockheedet

Kiemelnék azt a Lockheed P-38 Lightning típusú repülőgépet, amelyet még 2007-ban fedeztek fel a walesi partok mellett.

38312

A Lockheed P-38 a második világháború elején kifejlesztett legnehezebb együléses amerikai vadászrepülőgép volt. A gép tervezése 1937-ben kezdődött, 1941-ben állították szolgálatba és 1949-ben vonták ki a hadrendből. A Kelly Johnson tervezte gépet a Lockheed Corporation amerikai repülőgépgyártó vállalat gyártotta. A két motor által hajtott, elsősorban nagy hatótávolságú kísérővadász feladatkörre kifejlesztett típusnak több változata is készült, amelyek képesek voltak zuhanóbombázó, alacsonytámadó és fotófelderítő bevetéseket is végrehajtani.

loc

A Lightning (Villám) becenévre hallgató gépet még 2007 júliusában fedezték fel, ez volt akkor az első alkalom, hogy egy ilyen, az Egyesült Államok Légierejéhez (United States Army Air Force, USAAF) tartozó gépet találtak a szakemberek. A Lockheed P-38 1942-ben, gyakorlatozás közben zuhant le a walesi tengerparthoz közel. A pilóta – Robert Elliott százados – csodával határos módon megúszta a balesetet, de négy hónap múlva az amerikaiak észak-afrikai partraszállását követően Tunéziában eltűnt.

loc1

A Nemzetközi Történelmi Repülőgépmentő Társaság (International Group for Historic Aircraft Recovery, TIGHAR) projektvezetője közölte: reményeik szerint a szükséges engedélyek birtokában mihamarabb megkezdhetik a jó állapotnak örvendő repülőgép kiemelését, amelyhez a helyi önkormányzattól várnak pénzbeli segítséget, de szükségük van egy olyan partnermúzeumra is, amely konzerválja és kiállítja a roncsot.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább