„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tényleg vega volt Hitler

"Megrögzött" vegetáriánus volt Hitler - állítja a Führer egykori ételkóstolója. Hitler vegetáriánus étrendje az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte, igaz, a náci pártvezető csak lassan jutott el a felismerésig, hogy a húst zöldségekkel is ki lehet "váltani".

hitler vega

Adolf Hitler egykori ételkóstolója, a ma 95 éves Margot Woelk egy minap elhangzott interjúban elmondta, hogy a náci vezető kizárólag a legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken élt az alatt a két év alatt, amikor a Führer szolgálatában állt. Woelk feladata az volt, hogy megkóstoljon minden olyan ételt, amit Hitler elé toltak; a biztonsági lépés célja egy esetleges mérgezés „kivédése” volt.

A hölgy – férje távollétében, akit a keleti frontra küldtek, s akit csak 1946-ban láthatott újra – a második világháború idején került az Északkelet-Lengyelországban található Farkasodúba, Hitler kelet-európai főhadiszállására. Woelk mellett több mint egy tucat nő dolgozott, az ő feladatuk szintén az volt, hogy ételkóstolóként védjék a Führer életét.

„11 és 12 óra között kellett megkóstolnunk az ételt, amit csak ez után vitt az SS a főhadiszállásra. Ezek az ételek mind vegetáriánus menük voltak, a legfinomabb friss zöldségekből álltak, a spárgától kezdve a paprikán és a borsón át a rizsig, illetve salátáig. Mindet egy tálon helyezték el, ahogyan felszolgálták. Nem volt rajta se hús, se hal” – emlékezett vissza Woelk. „Persze hogy féltem. Ha megmérgeztek volna, most nem lennék itt. De meg kellett tennünk, nem volt más választásunk” – tette hozzá.

Hitler vegetáriánus étrendje az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte. Egy 1930-ból származó, a Hitlerjugend számára készült irányelv például a szójababot – amelyet egyébként „náci babnak” nevez a füzet – ajánlja a hús fogyasztása helyett. A náci pártvezér ráadásul 1942-ben azt mondta Joseph Goebbels propagandaminiszternek, hogy ha Németország megnyeri a háborút, akkor az egész birodalom vegetáriánus lesz.

Valószínű azonban, hogy Hitler csak később mondott le a húsételek fogyasztásáról. A háború előtt egy ideig a náci pártvezető szolgálatában álló angol szakács, Dione Lucas például váltig állította, hogy a Führer rajongott a töltött csirkéért, de közismert, hogy Hitler szerette a bajor virslit és időnként sonkát is evett.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább