„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Doni hősök emléktúra - tizenharmadszor

Ünnepi megemlékezést követően január 21-én délután, a Fejér megyei Csákvárról indult el a XIII. Doni Hősök Emléktúra. A hat napos menet szombaton Tatán ér véget.

doni 04

Hatvan hagyományőrző – magyarok, olaszok, románok, németek – részvételével kezdődött el hétfőn délután a Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Tagozat által szervezett XIII. Doni Hősök Emléktúra. A Fejér megyei Csákváron megtartott megemlékezést, valamint egy rendhagyó történelemórát követően a résztvevők a szomszédos faluig, Gántig mentek.

A hagyományőrző túra programja január 22-én, kedden Vérteskozmán folytatódik, itt a résztvevők emlékművet avatnak azon magyar honvédek tiszteletére, akik 1945 januárjában a szovjetek ellen vívott harcokban haltak hősi halált a Vértes-hegységben.

doni 05

Az emléktúra további napjain számos megemlékezést és gyertyagyújtást tartanak, például Nagyegyházán, Csabdiban, Vasztélyon, Gyermelyen, Szomoron, Máriahalmon, Únyon, Dágon, Tarjánban, Sárisápon, Bajnán, Héregen, Tardoson és Bajon.

A rendezvény záró megemlékezését január 26-án, szombaton 16 órától rendezik meg Tatán, a Várkanyarban található második világháborús emlékműnél. „A túra résztvevőinek létszáma eddigre már 120 fő lesz" – mondta el a csákvári indulást követően a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, főszervező.

doni 06

Fotó: Némedi István

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább