„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Náci relikviák tartják izgalomban Németországot

Megtalálták azt a platina órát, amelyet Hitler ajándékozott szeretőjének, Eva Braunnak 27. születésnapja alkalmából.

38291

Az Eszeha órára a 'Zum 6.2.1939 herzlichst A. Hitler' (1939. február 6-án, szeretettel A. Hitlertől) szöveget gravírozták, regisztrációs kódja: 86439. A német kutatók egy müncheni múzeumban, a Pinakothek der Moderne-ben (Modern Galéria) találtak rá több más náci relikvia társaságában.

Eva Braun 1912. február 6-án született, több mint tíz éven keresztül volt Hitler társa, rövid ideig pedig felesége. A nála huszonhárom évvel idősebb Hitlerrel Heinrich Hoffmann fotográfus stúdiójában találkozott először 1929 októberében. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártba nem lépett be, főként a fotózás, a filmek és a divat érdekelték. 1945. április 28-ról 29-re virradó éjjel, egy egyszerű polgári ceremónia keretében házasodtak össze, majd másnap öngyilkosságot követtek el.

ora

A legutóbb felfedezett relikviák közül alighanem egy szőnyeg váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. A német kormány most magyarázkodásra kényszerül, mivel nemrég derült ki, hogy az Angela Merkel kancellár irodájában található szőnyeg Hitler helyettese, a német légierő, a Luftwaffe egykori parancsnoka, Hermann Göring által rabolt, több mint hatszáz kincsből álló gyűjtemény egyik darabja. A szőnyeget a Der Spiegel német magazin újságírói fedezték fel, miközben azt kutatták, hogy a nácik által zsákmányolt kincsek ma milyen kormányzati épületekben, vendégházakban és múzeumokban lelhetők fel.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább